Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Liberci vyroste nová zdravotní škola. Kraj na její stavbu vypíše soutěž

Liberecký kraj plánuje vypsání nové architektonicko-urbanistické soutěže, která rozhodne o podobě nové zdravotnické školy v Liberci.

Na mimořádném jednání o tom rozhodli krajští radní. Dvoukolová otevřená soutěž má přinést projektové a ideové řešení rozvoje školního areálu v Jablonecké ulici u sídliště Broumovská, kam by se zdravotnická škola měla přestěhovat z nevyhovujících prostor v Kostelní ulici. Náklady na stavbu nové školy odhadli projektanti na 760 milionů korun, s informoval mluvčí kraje Filip Trdla.
 

Současná Střední zdravotnická škola v Liberci funguje v historické budově bývalé církevní školy v centru města s nevyhovující kapacitou a v dalších asi pěti budovách, které jsou většinou pronajaté, uvedl hejtman Martin Půta. „Vzhledem k velkým investicím do krajského zdravotnictví budeme potřebovat i vzdělaný a motivovaný střední zdravotnický personál, a i proto potřebujeme novou budovu s větší kapacitou v docházkové vzdálenosti od Krajské nemocnice Liberec,“ doplnil. V současné budově navíc není prostor pro rozvoj.

Podle hejtmanova náměstka Zbyňka Miklíka (Piráti) bude soutěž dvoukolová. „V prvním kole budou posuzovány návrhy anonymně, do druhého kola postoupí maximálně šest návrhů. Celková částka na odměny a náhrady výloh účastníkům soutěže činí 4,2 milionu korun. Za první místo v první fázi soutěže se stanovila cena ve výši jednoho milionu, pak postupně klesá,“ řekl Miklík. Výstavba školy bude jen první etapou projektu, záměr počítá také se stavbou internátu a venkovního sportoviště.

Aktuálně studuje podle hejtmana na střední a vyšší odborné zdravotnické škole v Liberci do 400 studentů, v novém areálu by se kapacita mohla zvýšit až o polovinu. Kraj počítá s výstavbou moderního energeticky soběstačného areálu v pasivním standardu. V minulých letech kraj prověřoval podle Půty i další možnosti, kam školu z nevyhovujících prostor pronajatých od města přesunout. Využít zvažoval budovu bývalého Skloexportu nebo některou z uvolněných budov krajské nemocnice, kde se staví nový pavilon. „Z pohledu předělání na školu to ale není ideální," dodal.

Zdravotnické obory jsou podle Půty pro kraj prioritou, výstavba nové školy v Liberci tak není jediným projektem. V Turnově na Semilsku se pracuje na novém centru odborného vzdělávání zaměřeném na zdravotnictví a sociální služby. Rekonstrukce a dostavba střední zdravotnické školy v Turnově přijde kraj na více než 50 milionů korun. Budova střední školy dostane další patro s pěti učebnami pro odbornou výuku, které zatím v Turnově chybějí. Stavba nové školy v Liberci by měla podle předběžných plánů začít v roce 2026.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SZŠ a VOŠ zdravotnická

Štítky stavby, správa, školy, střední, Liberecký

V Liberci vyroste nová zdravotní škola. Kraj na její stavbu vypíše soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.