Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do konce hlasování o nejkrásnější alej roku zbývá už jen pár dní

Veřejnost má poslední šanci hlasovat v soutěži Alej roku, kterou už třináct let vyhlašuje spolek Arnika. Hlasování končí ve čtvrtek 25. ledna a lidé svými hlasy rozhodnou nejen o nejkrásnější aleji v naší zemi, ale vyberou i vítěze v jednotlivých krajích.

Hlasování probíhá na webu alejroku.cz, kde si může každý vybrat jednu alej a dát jí svůj hlas. Favoritkami pro letošní rok jsou aleje z Pardubického a Olomouckého kraje. V Libereckém kraji usiluje o krajských titul pět alejí. Alej v Příchovicích na Jablonecku, dále alej k Bažantnici mezi Frýdlantem a Krásným Lesem, březové stromořadí k Roudenskému rybníku v Karlovicích, lipová alej u Sedmihorek a kaštanová alej u Arnoltic.

Hlasování o Alej roku potrvá do konce ledna. Arnika odtajnila pořadí

Pět alejí v Libereckém kraji bojuje o titul Alej roku. Hlasovat pro ně může veřejnost do 25. ledna. Na podporu hlasování nyní sdružení Arnika, které anketu pořádá, odtajnila průběžné pořadí.

Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem lidí o aleje, které patří ke zdravé a fungující krajině.  Anketa vyzdvihuje význam vzrostlých stromů, které jsou důležitou součástí našeho prostředí a přinášejí užitek lidem a jsou domovem volně žijících živočichů. V zimě stromořadí snižuje riziko tvoření sněhových jazyků a zavátí vozovky sněhem. Během soumraku, za deště či mlhy usnadňuje řidičům orientaci, ukazuje směr. Aleje také působí jako přírodní větrolam a zmírňují boční vítr. Linie stromů navíc utvářejí harmonický charakter a typický ráz české, moravské a slezské krajiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ondřej havrda

Štítky alej roku, anketa, Liberecký kraj, Arnika, ČR

Do konce hlasování o nejkrásnější alej roku zbývá už jen pár dní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.