Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hotely na českých horách jsou zatím na jarní prázdniny plné z osmdesáti procent

V období jarních prázdnin budou hotely na českých horách obsazené více než loni, průměrně je zatím rezervovaných 80 procent kapacit. Žádané jsou zejména hotely pro rodiny s dětmi a blízko sjezdovek.

Lyžovat ale Češi tradičně vyrazí i do zahraničí, poptávka letos roste po polské straně Krkonoš nebo Tater. Naopak Rakousko se u některých prodejců kvůli meziročnímu zdražení těší menší oblibě. Vyplývá to z informací asociací a prodejců zájezdů. V Česku se letos jarní prázdniny uskuteční v termínech od 5. února do 17. března.

Vyšší obsazenosti než loni hotely na tuzemských horách dosáhnou podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka. "V případě prázdnin jsou rezervace většinou prováděny s větším odstupem a lidé je plánují více dopředu. Proto se domníváme, že zásadní storna již nebudou, naopak pokud někdo nechal rezervaci na poslední chvíli, může mít již problém sehnat odpovídající ubytování," uvedl Václav Stárek. Většina skiareálů podle něj letos zásadně nezdražovala.

Na horách je podle ředitele Asociace horských středisek ČR Libora Knota průměrně zarezervovaných 80 procent ubytovacích kapacit. "Jako první jsou vyprodány hotely pro rodiny s dětmi, blízko sjezdovek a ty, které nabízí nadstandardní služby," řekl. Podmínky pro lyžování by podle něj měly být o jarních prázdninách příznivé.

Na Česko zatím připadá 54 procent lyžařských zájezdů prodaných na portálu Travelking.cz. Ze zahraničí roste zájem o Polsko či Slovensko, naopak méně vyhledávané je Rakousko. Že obliba polských skiareálů stoupá, eviduje také portál Slevomat.cz. "Možným důvodem jsou stoupající inflace a ceny pobytů v Rakousku," řekl manažer značky Slevomat.cz Martin Hrubý. Loni Češi podle něj za pobyt na horách utratili 20.257 korun, letos je to zatím 23.108 korun.

V cestovní kanceláři Čedok letos zájem o lyžařské pobyty stoupl meziročně asi o pětinu. "Vede k tomu jak širší nabídka ubytování v Rakousku, Itálii nebo na Slovensku, tak také nová destinace v tureckém Kayseri," řekla mluvčí Kateřina Pavlíková. V období jarních prázdnin podle ní 70 procent klientů vyrazí na hory do zahraničí. 

Kvůli náporu ve skiareálech o jarních prázdninách lyžaři čelí vyššímu riziku srážek, uvedla ERV Evropská pojišťovna. Příčinou každé šesté nehody na sjezdovce je podle ní nevyhovující stav lyžařského vybavení. Upozornila také na to, že v Itálii musí mít lyžaři sjednané pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou jinému lyžaři.

Knot už dříve uvedl, že za skipasy tuto zimu lyžaři v Česku zaplatí přibližně stejnou částku jako loni. Dvě třetiny horských středisek ceny z minulého roku zachovaly, ostatní buď zdražily do dvou procent, nebo naopak maximálně o čtyři procenta zlevnily. V Rakousku se podle Pavlíkové letos ceny skipasů zvýšily o deset až 15 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horský resort Buková Hora

Štítky hory, prázdniny, Krkonoše, hotel, penzion, jarní, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotely na českých horách jsou zatím na jarní prázdniny plné z osmdesáti procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.