Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zelený vodík i fotovoltaika. Liberecké Denso má být za šest let uhlíkově neutrální

Liberecký závod společnosti Denso patří mezi největší zaměstnavatele v Libereckém kraji. Provoz v Liberci je také svou výrobou pro automotive průmysl energeticky velmi náročný. Proto postupně podniká kroky, aby byl energeticky soběstačný a také uhlíkově neutrální. V lednu například zprovoznil největší firemní fotovoltaickou elektrárnu na Liberecku.

Denso v Liberci je největším takzvaným termálním závodem v Evropě. To znamená, že pro automobilový průmysl vyrábí termální systémy. A to znamená vysokou energetickou náročnost. Postupně tak přichází s inovacemi, které mají přinést uhlíkovou neutralitu. A to už od roku 2030.

„Naším cílem je, aby náš závod byl karbon neutrální do roku 2030, automobilový průmysl prochází velkým změnami, chystáme se na to,“ uvedl výrobní ředitel Densa Lukáš Starý.

Řadu projektů směřujících k uhlíkové neutralitě už podle něj podnik zvládl. Část tepla, které při výrobě vzniká, například využívá pro vytápění areálu. Vlastní technologie pak upravuje tak, aby se snižovala energetická náročnost.

Výroba zeleného vodíku

Na globální úrovni podle Starého Denso vyvíjí další pokročilé technologie, jako je výroba zeleného vodíku nebo pro cirkulaci CO2. „Z výroby by se jímal CO2, z něj se vyrobí palivo, které se následně spotřebuje. Zatím se to ekonomicky nevyplácí, ale pracujeme na tom,“ upřesnil Tomáš Švagerka, manažer výrobního centra inovací.

Tou nejviditelnější změnou je ale nová fotovoltaická elektrárna, která vznikla na průmyslové ploše v areálu závodu. Má výkon 1,69 MWp a ročně vyrobí 1600 MWh. Na rozloze více než dvou fotbalových hřišť bylo instalováno 3724 panelů, které zabrání vypuštění 656 tun emisí CO2.

V Liberci vyrostla jedna z největších fotovoltaik v kraji. Elektrárna v areálu Densa je větší než dvě fotbalová hřiště

V areálu společnosti DENSO MANUFACTURING CZECH v liberecké Průmyslové zóně Jih na nevyužívané průmyslové ploše vyrostla ve spolupráci s ČEZ jedna z největších fotovoltaických elektráren v Libereckém kraji za poslední roky. Na rozloze více než...

I přes svou velikost ale přesto znamená jen tři procenta spotřeby libereckého závodu. „Zvažujeme i rozšíření FVE na fasády nebo na parkovací plochu v rámci budoucího rozšíření bychom tuto technologii chtěli využít,“ dodal Starý.

Denso zvažovalo fotovoltaiku i na střeše, to ale nakonec zavrhlo. „Využití střechy jsme zvažovali, ale střechy potřebujeme volné, abychom mohli instalovat výduchy a podobně. Dalším důvodem je údržba, která by na Liberecku především v zimě byla složitá s ohledem na úklid sněhu a podobně,“ dodal Švagerka.

Fotovoltaiku pro Denso postavila společnost ČEZ ESCO v programu Fotovoltaika za 1 Kč. Denso poskytlo areál a ČEZ ESCO za korunu elektrárnu postavil. Denso se ale zároveň zavázalo, že příštích deset let bude od ČEZ ESCO odebírat elektřinu. Po deseti letech pak areál bude jen Densa. Panely by pak měly fungovat zhruba 35 let.

Průměrná mzda 36 tisíc

Denso je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji, v třísměnném provozu zaměstnává skoro dva a půl tisíce lidí. Průměrná mzda bez vyššího managementu je zhruba 36 tisíc korun. Zhruba čtvrtinu zaměstnanců tvoří agenturní pracovníci. „Musíme rychle nabírat a reagovat na zákazníky, což se s kmenovými zaměstnanci tolik nedá. Chceme se ale dostat na cca 10 až 15 procent agenturních zaměstnanců,“ uvedl Jiří Heteš, personální manažer Densa.

Problém podle něj je sehnat specializované pracovníky, jako jsou seřizovači nebo teamleadeři. Na trhu podle něj nejsou, a tak si je Denso musí vychovávat. Podnik chce také ještě více spolupracovat s městem Liberec a Libereckým krajem, ať už na projektech uhlíkové neutrality nebo vychovávání specializovaných pracovníků. „Představíme stipendijní program, které nabídneme příští rok. Funguje spolupráce s univerzitou, máme tu kolegy, kteří tu tvoří diplomové práce a později se mohou stát našimi zaměstnanci,“ uzavřel Starý.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec a ČEZ

Štítky denso, liberec, energie, fve, fotovoltaika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelený vodík i fotovoltaika. Liberecké Denso má být za šest let uhlíkově neutrální  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.