Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O titul Historické město roku bude za kraj usilovat Jablonec nad Nisou

Liberecký kraj bude v celostátní soutěži Historické město roku 2023 reprezentovat Jablonec nad Nisou. Stal se vítězem krajského kola soutěže a zopakoval tak prvenství z roku 2022.

Do krajského kola soutěže se v letošním roce za Liberecký kraj přihlásila čtyři města – Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Lomnice nad Popelkou, Zákupy. O vítězi rozhodla odborná komise v polovině ledna a stalo se jím město Jablonec nad Nisou. Na 2. příčce se umístila Lomnice nad Popelkou, třetí byla Jilemnice a na čtvrté pozici skočily Zákupy.

Jablonec nad Nisou plně využívá Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. V uplynulých deseti letech se zde podařilo výrazně zlepšit vzhled městské památkové zóny. Zmínit zaslouží především náročná obnova budovy radnice včetně rehabilitace interiérů poznamenaných necitlivými úpravami před rokem 1989. Vzorová je také dlouhodobá podpora obnovy kulturních památek v soukromém vlastnictví a církevních objektů na území města,“ vysvětlil jeden z členů komise, Petr Feige z libereckého Národního památkového ústavu.

Letos se Jablonec přihlásil do soutěže s budovou historické radnice, kterou navštívila odborná porotní komise sestavená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, krajského garanta Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci. Stavba vybudovaná v letech 1932-1933 si vloni připomněla 90. výročí od svého uvedení do provozu a zároveň byla v prosinci 2023 prohlášena za národní kulturní památku.

Je to radost i starost zároveň. Prestižní ocenění budovy, kterou pro město vystavěl renomovaný architekt Karl Winter a kterou se snažíme postupně rekonstruovat do jím navržené podoby po necitlivých zásazích v době před sametovou revolucí, nás těší. V každém případě je to pro nás i pro naše nástupce závazek, abychom o budovu pečovali a chránili ji pro příští generace,“ konstatoval k prohlášení radnice národní kulturní památkou jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

Zda Jablonec nad Nisou uspěje v celostátním finále se ukáže v dubnu, kdy jsou výsledky vyhlašovány u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky Historické město roku 2023, krajský vítěz, soutěž, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O titul Historické město roku bude za kraj usilovat Jablonec nad Nisou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.