Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muzeum získá sbírku pozůstalosti po odsunutých sudetských Němcích

Rozsáhlý soubor materiálů a pozůstalosti po odsunutých sudetských Němcích získá do sbírek Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Archiválie dorazí z města Waldkraiburg, které leží v německém Bavorsku, letos na jaře.

Právě do Bavorska po válce zamířila řada německých vysídlenců z Českolipska a okolí. Dar představuje rozsáhlou kolekci materiálů, týkajících se historie regionů České Lípy, Dubé a Nového Boru.

„Je to pro nás naprosto unikátní záležitost, protože se tak Česká Lípa stane po Děčínu teprve druhým městem v České republice, kam se vrátí předměty a pozůstalosti odsunutých Němců,“ upozornil ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

S nápadem přišel archivář německého města a poté následovala několikaměsíční komunikace mezi městským archivem ve Waldkraiburgu, českolipským muzeem a Státním okresním archivem v České Lípě. Přesunu sbírky také předcházelo několikaleté angažmá archiváře Michala Rádla a historika Tomáše Cidliny.

„Jedná se o mimořádně cenný dar, který může pro badatele znamenat příležitost k doplnění bílých míst historie západní části Libereckého kraje. To, že se město Waldkraiburg rozhodlo darovat sbírku Vlastivědnému muzeu v České Lípě, je navíc znamením důvěry, že bude o sbírku dobře pečováno. Velmi si této důvěry vážím,“ uvedla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Waldkraiburg po válce kromě Němců, kteří do Bavorska přišli ze Slezska a Východního Pruska, osídlili také obyvatelé České Lípy a Novoborska, Dubska, Mimoňska či Českokamenicka. Rodačka z Kytlice Erika Rantsch v novém domově začala sbírat materiály připomínající její původní domovinu – fotografie, pohlednice, korespondenci, osobní doklady a písemnosti se vztahem k České Lípě a okolí.

Sbírka se v průběhu let rozšiřovala a postupně se dostala do péče městského archiváře Konrada Kerna. Ze soukromé sbírky se stala postupem času sbírka spolková; později přešla do majetku města.

Erika Rahnsch po roce 1989 do původního domova často jezdila a usilovala o narovnání vztahů mez Čechy a Němci. Byla vždy nápomocná lokálním historikům, archivářům a nadšencům do historie. Zemřela před dvěma lety.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky archiválie, dar, Němci, Sudety, historie, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum získá sbírku pozůstalosti po odsunutých sudetských Němcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.