Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Turista na telefon natočil tragický pád dvou lidí ze Sněžky. Včera se zřítila další turistka

Na konci ledna došlo na Sněžce k tragédii. Dva polští turisté se zřítili ze severní strany Sněžky. Podle záchranářů už jim nebylo pomoci. Nyní se na veřejnosti objevilo video, které náhodou natočil jiný turista mířící na nejvyšší horu České republiky. Zachycuje pád obou mužů. Včera se z úbočí hory zřítila další turistka. Té se nic nestalo.

Dva muži ve věku třiadvacet a sedmačtyřicet let se zřítili ze Sněžky v úterý 30. ledna odpoledne. Nyní se na sociální síti X objevilo video turisty, který tragédii natočil. Zveřejnil ho polský portál Remiuza.pl.  

Muž, který video natočil je jen pár metrů pod vrcholkem hory, když se na videu objeví první padající muž. Ten po pár vteřinách mizí ze záběru. Další začne padat z vrcholu hory po zhruba pěti až deseti vteřinách. Co přesně se na vrcholku hory dělo na videu zachycené není.  

První video z tragédie zveřejnila po incidentu sama Horská služba Krkonoše. Na něm je zachycený pouze pád jednoho z dvojice mužů. Současné video Horská služba Krkonoše odmítla komentovat. Téměř dvoukilometrový pád takzvaným žlabem smrti do kotle Lomničky nebylo podle záchranářů možné přežít. Trasu pádu zveřejnili zástupci Krkonošského národního Parku v Polsku.  

 

Další turistka se zřítila včera

Z Jubilejní cesty na úbočí Sněžky na polské straně hory se včera zřítila česká turistka, nic se jí nestalo. Po cestě šla ve skupině, řekl mluvčí Horské služby (HS) ČR Marek Fryš. Podle něj šestičlenná skupina českých turistů se rozhodla k sestupu z vrcholu po tzv. Jubilejní cestě. "Ve velmi exponovaném a ledovatém místě již nebyli schopni dalšího postupu. Ve chvíli, kdy jedna členka skupiny sklouzla z cesty do údolí Lomniczky, si přivolali na pomoc záchranáře. Pětici lidí se podařilo bezpečně odtransportovat na Slezský dům. Turistka, která absolvovala pád do údolí, je bez zranění a s jinou skupinkou turistů pokračovala v cestě do polské Karpacze," uvedl Fryš.

Upozornil, že šlo o stejnou lokalitu, kde v úterý 30. ledna došlo k tragickému pádu dvou Poláků. "Včerejší situace se odehrála o 450 výškových metrů níže, protože to už bylo na Jubilejní cestě. Tentokrát se nikomu nic nestalo," řekl Fryš.

Na místě zasahovali záchranáři z HS Pec pod Sněžkou a polští záchranáři z horské služby GOPR. Vyslaný vrtulník kvůli špatnému počasí na místo nedoletěl, čekal v Peci pod Sněžkou. "Žena přibližně ve věku 18 let byla nalezena v Karpaczi bez zranění," řekl ČTK mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Ivo Novák.

Horská služba varuje před nezodpovědným chováním  

Horská služba varuje před nezodpovědným chováním turistů, kteří se v zimním období vydávají do Krkonoš. Celá řada turistů hory podceňuje a na hřebeny se vydává s neodpovídajícím vybavením a nevhodným oblečením. Ničím výjimečným nejsou turisté například v teniskách.  

Lidé mířící na hory by měli mít alespoň základní vybavení do těchto podmínek. Jde především o protiskluzové návleky nebo přímo horolezecké mačky, stoupací železa a odpovídající obuv. „Než vyrazíte na hory, určitě si nainstalujte aplikaci Záchranka nebo si uložte číslo na Horskou službu 1210,“ apeluje Horská služba ČR na sociálních sítích. 

Pomoc lidem podceňujících české hory je nebezpečná, ale hlavně nemusí dorazit včas. Například v lednu z Obřího dolu zachraňovali promrzlou a vyčerpanou dvojici, která se vydala na Sněžku jen v teniskách a teplákách. 

„Z Pece se na vrchol Sněžky vydali někdy odpoledne, byli špatně obutí i oblečení, neměli s sebou suché náhradní věci ani čelovku či baterku,“ uvedl ve svém prohlášení náčelník Pavel Jirsa. Ke vší smůle si navíc nevybrali klasickou trasu pro pěší, ale vydali se po cestě pro skialpinisty. Mladou dvojici hledali dva týmy záchranářů na skútrech. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Remiuza.pl

Štítky horská služba, Sněžka, Krkonoše, Polsko, sociální síť, Horská služba České republiky, Lomnička, Krkonošský národní park, Obří důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Turista na telefon natočil tragický pád dvou lidí ze Sněžky. Včera se zřítila další turistka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.