Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na konci ledna překročila nezaměstnanost v Libereckém kraji hranici čtyř procent

Liberecký úřad práce ČR evidoval na konci ledna přes 13 000 nezaměstnaných osob. Oproti prosinci jde o nárůst téměř 700 osob. Podle údajů úřadu je počet evidovaných uchazečů o zaměstnání více, než počet nabízených pozic. Nejvyšší zájem je opět o manuální práce.

„Situace na pracovním trhu v Libereckém kraji odpovídala v lednu dlouhodobému trendu, ročnímu období a také běžnému vývoji na počátku roku, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. Pravidelně v tomto měsíci neprobíhají sezónní práce, a to zejména ve stavebnictví,“ sdělil Liberecký úřad práce ČR.

Krajská pobočka úřadu práce ČR v Liberci zaznamenala ke konci ledna letošního roku celkem 13 184 uchazečů o zaměstnání a nezaměstnanost tak překročila hranici 4 %. Nejhorší situaci eviduje úřad na Českolipsku a Semilsku.

„Nezaměstnanost v lednu stoupla a překročila v Libereckém kraji hranici 4 %. Nejvyšší nárůst, a to o 0,3 %, je v okrese Česká Lípa a Semily. Dopady mírné zimy se projevují zejména v horských oblastech. Na Semilsku, které je turisticky významnou lokalitou, je aktuálně nezaměstnanost v kraji nejvyšší. Situaci nepodceňujeme, přestože jde zčásti o sezónní vlivy. K uplatnění na trhu práce pro naše klienty využíváme celou škálu nástrojů včetně projektů, zaměřených také na vzdělávání a digitální kompetence,“ sdělila ředitelka Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Liberci Kateřina Sadílková.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob zaznamenal úřad v mikroregionu Novoměstsko (8,3 %) v okrese Liberec a na Českolipsku v mikroregionu Doksko (6,8 %), kde je tato situace dlouhodobě nepříznivá. Nejnižší nezaměstnanost je naopak v okrese Liberec na Hodkovicku (2,7 %) a Jablonsku (3,0 %). Na Českolipsku je nejnižší nezaměstnanost na Mimoňsku (2,9 %).

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo 6 973 žen. Z údajů vyplývá, že průměrný věk nezaměstnaných v Libereckém kraji se v lednu pohyboval kolem 42 let. Problém najít si práci mají lidé s nižším stupněm vzdělání.

Volných pracovních míst k lednu bylo celkem 6 295. Zaměstnavatelé mají však stále největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, svářeče, montážní dělníky ve výrobě, obsluhu šicích a vyšívacích strojů, kuchaře, zedníky, skladníky. Nejvyšší poptávka v pozicích vyžadujících vyšší stupeň vzdělání je po zdravotních sestrách a lékařích. Několik desítek pozic je nabízeno také pro pracovníky vězeňské služby a policisty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BAK stavební společnost

Štítky Liberecký kraj, nezaměstnanost, práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na konci ledna překročila nezaměstnanost v Libereckém kraji hranici čtyř procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.