Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jiří Šlitr by dnes oslavil sté narozeniny. Rodák z Jilemnicka odešel předčasně

Tereza, jedině Tereza, měla by slyšet píseň mou… Písničku o dívce jménem Tereza zná snad každý, ať už díky skvělé interpretaci Waldemara Matušky anebo třeba od táboráků. Dnes uplynulo přesně 100. led od narození jejího autora – skladatele, instrumentalisty, herce a zpěváka Jiřího Šlitra. Rodáka ze Zálesní Lhoty u Studence v Libereckém kraji.

Jiří Šlitr se narodil 15. února 1924 do rodiny učitele. Svá školácká léta strávil v Jilemnici, kam se rodina později přestěhovala a Jiří tam chodil na gymnázium. Ovšem protože jeho otec narukoval, přestěhovala se rodina do Rychnova nad Kněžnou, kde Jiří také gymnázium dochodil. Psal se rok 1943 a Jiří pracoval nějaký čas v továrně svého strýce, aby unikl před totálním nasazením v Říši. Na přání svého otce vystudoval v Praze Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, ale této profesi se nikdy nevěnoval.

Jiří Šlitr a vzpomínka ve Studenci
Dne 15. února od 16 hodin se koná vzpomínková akce u jeho rodného domu.
Na obecním úřadu chystají výstavu jeho výtvarných prací.   

Ke hře na klavír ho přivedla maminka, po otci zase zdědil výtvarné nadání. Už tehdy hrál v dixielandové kapele, založil Rychnovský dixieland, z něhož pak vznikl Czechoslovak Dixieland Jazz Band.  První známé písně napsal, když se na vojně seznámil s textařem Pavlem Koptou, třeba Černá Jessie, Drožkář. Dělal leccos, doprovázel Ljubu Hermanovou, hrál improvizace v kině během němých grotesek Chaplina, doprovázel také Jiřinu Steimarovou a Eduarda Dubského. Také byl členem Laterny Magiky, se kterou jezdil do zahraničí. S Laternou se pod vedením Alfréda Radoka zúčastnil i půlročního zájezdu na Světovou výstavu Expo 58 do Bruselu, kde se u klavíru střídal s Rudolfem Roklem.  

V roce 1957 poprvé viděl vystoupení Jiřího Suchého v Redutě a od té doby spolu občas spolupracovali. Jejich první písničkou byla skladba Píseň o Hamletovi. Během silvestrovského programu vystoupili v televizi s písněmi Takový je život a Vesnická romance. Zpočátku se věnoval pouze psaní písní, jako herec se poprvé na jevišti představil až v roce 1962 v Jonášovi a tingl tanglu.  Šlitr se také představil jako herec i autor ve filmech, mj. Bylo nás deset, Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v šantánu.

Společně se Suchým také podepsali v roce 1968 manifest Dva tisíce slov.

Jiří Šlitr zemřel nečekaně, 26. prosince 1969. Odjel toho dne od svátečního oběda z domova se slovy, že potřebuje v Praze něco zařídit. Když se dlouho nevracel, začala po něm rodina pátrat a našla jeho auto před ateliérem na Václavském náměstí. V ateliéru pak objevili mrtvého Šlitra, otráveného svítiplynem, který unikal z topení, jímž si v ateliéru přitápěl. Bylo mu 45 let.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto foto repro

Štítky výročí, rodák, Jiří Šlitr, Zálesní Lhota u Studence, Jilemnicko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Šlitr by dnes oslavil sté narozeniny. Rodák z Jilemnicka odešel předčasně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.