Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberecká zoo získala ohrožené supy africké. Chová je jako jediná u nás

Liberecké zoo se podařilo dostat do chovu nejohroženější druh supů na zemi – supy africké. Aktuálně je nechová žádná jiná zahrada v Česku. Zoo chovný pár vzácných supů získala od soukromníka z Německa.

Afričtí supi byli přitom ještě nedávno běžně k vidění. Jenže během pouhých tří generací jejich populace klesla o 81 procent a byli tak klasifikování jako kriticky ohrožení. V některých státech západní Afriky vymizeli dokonce kompletně.

Jednou z hlavních příčin jejich úbytku je člověk. „V Africe pytláci záměrně tráví mršiny svých trofejí, především slonů a nosorožců, aby se supi nad mrtvými těly zvířat nehromadili. To by vedlo k prozrazení polohy pytláků a jejich nelegálních aktivit. Jedna otrávená mršina může zabít i několik set supů,“ vysvětlil liberecký zoolog Jan Hanel.

Ke zvýšení početnosti navíc nepřispívá ani skutečnost, že supi snášejí zpravidla jen jedno vejce a o potomka se dlouho starají.

Velká populace supů afrických ale není ani v zoologických zahradách. Aktuálně je chová 36 zahrad, úspěšně odchovat mládě se ale v posledním roce podařilo pouze třem z nich. „V České republice jsme dokonce momentálně jediná zahrada, která je chová. Náš supí pár navíc původně pochází z divoké přírody, a tak jeho geny doposud nebyly v chovech v zoologických zahradách nijak zastoupeny. Pro obohacení supí populaci chované v lidské péči tak jsou obrovským přínosem,“ doplnil zoolog.

Liberecké zoo oba jedince poskytnul německý soukromý chovatel, který se ze zdravotních důvodu nemohl dále o dravce starat. Liberečtí chovatelé nechtějí ztrácet čas, protože probíhá hnízdní sezona. Supům tak v jejich voliéře vybudovali identické hnízdo, jaké měli supi v Německu, s nadějí, že dravci úspěšnou reprodukci zopakují i v Liberci již v letošním roce.

Návštěvníci ale supi neuvidí, momentálně jsou umístěni ve voliéře v zázemí zahrady.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, liberec, zoo liberec, sup africký, chov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo získala ohrožené supy africké. Chová je jako jediná u nás  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.