Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Libereckém kraji našlo za dva roky války na Ukrajině práci skoro osmnáct tisíc uprchlíků

V Libereckém kraji našlo za dva roky od počátku války na Ukrajině do konce letošního ledna práci 17 750 uprchlíků s dočasnou ochranou, v tom jsou zahrnuti i ti, kdo už svou práci ukončili. K 31. lednu bylo v kraji zaměstnáno 6042 občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou, sdělila ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková. Dalších 695 uprchlíků bylo na konci měsíce v evidenci uchazečů o práci, jejich počet ale klesá.

„Nejčastěji pracují jako montážní dělníci v průmyslové výrobě, případně jako obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu či kovu. Často pracují také jako dělníci v oblasti výstavby budov, pomocní pracovníci v rostlinné výrobě a pracovníci pro úklid v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech," doplnila Sadílková. Získání kvalifikovanější práce jim většinou komplikuje jazyková a kulturní bariéra a také chybějící uznání jejich vzdělání či kvalifikace. „Překážkou jsou také chybějící pracovní návyky u žen, které byly na Ukrajině v domácnosti," dodala.

Úřad práce nabízí Ukrajincům rekvalifikační kurzy českého jazyka. Do konce ledna podle Sadílkové rekvalifikací prošlo 681 uprchlíků, z toho 92 procent právě kurzy češtiny. „Mimo kurzy českého jazyka uchazeči z řad občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou nejčastěji absolvují kurzy v oblasti osobních služeb a účetnictví," dodala ředitelka libereckého úřadu práce. Právě jazykové znalosti zvyšují podle ní šance uprchlíků najít práci.

Uprchlíky zaměstnává například Krajská nemocnice v Liberci, podle mluvčího Václava Řičáře jich tam uplatnění našlo 28, z toho šest jsou lékaři, kteří pracují takzvaně pod dohledem, čtyři jsou všeobecné nebo praktické sestry. „Další pracují na podpůrných pozicích jak ve zdravotnickém úseku, tak v technicko-hospodářské oblasti. Na uznání jejich kvalifikace usilovně pracujeme," dodal. Z 4300 pracovníků největší krajské nemocnice je 235 cizinců, z toho 73 z Ukrajiny.

Práce ukrajinských uprchlíků si cení třeba výrobce dětských plen a hygienických potřeb Drylock v Hrádku nad Nisou, zaměstnává je jako řidiče vysokozdvižných vozíků, baliče nebo baličky. „Drobná jazyková bariéra tam je, ale dělá se nám s nimi dobře, jsme s jejich prací velmi spokojeni. Jsme rádi, že u nás jsou a že jsme jim mohli pomoci. Mají stejná práva i povinnosti jako ostatní zaměstnanci. O práci v Drylocku je mezi uprchlíky zájem, ale máme stanovený počet 55 pracovních míst a ten navyšovat nebudeme," řekl vedoucí personálního oddělení Ondřej Kout.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Na konci roku 2021 žilo podle údajů ze statistik ministerstva vnitra v kraji 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet více než ztrojnásobil, na konci roku 2022 jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 26 065. Někteří se ale zřejmě vrátili domů nebo cestovali dál, protože během roku se počet snížil na 22 279, to je 55 procent cizinců hlášených v kraji k 31. prosinci 2023.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, Ukrajina, boje, práce, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji našlo za dva roky války na Ukrajině práci skoro osmnáct tisíc uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.