Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Malíř Jiří Sklenička Zderazský slaví devadesátiny, v Liberci učí kreslení

Malíř Jiří Sklenička Zderazský slaví dnes devadesátiny, v Liberci při té příležitosti zahájil kurz kreslení v Centru RoSa, určený nejen tamním seniorům, ale i lidem z ulice. Vitální senior přiznal, že je amatér. Žádné akademické vzdělání nemá.

Malovat ale začal už jako dítě, na gymnáziu v Praze chodil do výtvarného kroužku, který vedl Ondřej Sekora. Absolvoval několik kurzů na výtvarné akademii v Praze a obor zaměřený na výtvarné umění na liberecké univerzitě třetího věku.

Můj otec byl vášnivý malíř amatér, pracoval s olejovými barvami a měl na to takovou krásnou dřevěnou skříňku. Jednou, když byl otec pryč, tak jsem mu ty barvy otevřel a začal jsem malovat. Namaloval jsem cestu a stromy, fantastický obraz, bylo mi tehdy asi šest let," popsal své začátky Sklenička. Čekal, že až obraz ukáže, otec ho pochválí, místo toho dostal pohlavek s dovětkem, že barvy jsou drahé. "Řekl mi pracuj si s pastelkama, to ti musí stačit. Od té doby nenávidím práci s pastelkama," poznamenal.

Sklenička se narodil v roce 1934 v malé obci Zderaz, která je dnes součástí Smiřic na Královéhradecku, vystudoval chemii na vysoké škole v Pardubicích a potom téměř 30 let pracoval v továrně na výrobu koberců Bytex ve Vratislavicích nad Nisou. V roce 1983 odešel do Alžírska, kde se podílel na výstavbě textilní továrny, vrátil se pak domů, ale brzo nato byl pozván do Maroka, aby vyučoval chemii a textilní technologii na Polytechnice v Casablance. O svých cestách pak napsal knížku.

Čilý senior ještě nedávno jezdil automobilem. „Teď už ne, musel jsem to slíbit dceři," přiznal. Rozhodně to ale podle něj neznamená, že by chtěl někde jen posedávat na lavičce a krmit holuby. Chce zůstat aktivní, každé ráno cvičí, rád si zajde s kamarády na sklenku vína, rád předá zájemcům i své zkušenosti v kurzech malování. „Ano, radím, jak malovat, protože vidím, jak starý člověk chce ještě chvilku něco nového a pěkného udělat. Je krásné vidět s jakou pýchou se potom dívá na svůj výrobek a je rád za pochvalu," dodal malíř.

Obrazy devadesátiletého výtvarníka může teď veřejnost vidět na výstavě ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci, zdobí i Rezidenci RoSa v Liberci, kde Sklenička už rok žije. RoSa nabízí bezpečné bydlení pro seniory s asistencí a řadou dalších služeb včetně kadeřníka, masáží nebo zdravotnické péče. „Podobné aktivity našich seniorů, jako jsou tyto kurzy, podporujeme. Aktivity, které tady děláme, jsou otevřené i lidem zvenčí, jsou většinou zdarma nebo za nějaké dobrovolné vstupné," řekla zakladatelka projektu Anna Ježková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rezidence a Centrum RoSa Liberec

Štítky ČR, zajímavosti, výtvarné, senioři, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malíř Jiří Sklenička Zderazský slaví devadesátiny, v Liberci učí kreslení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.