Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Navzdory dlouhodobé oblevě se v Libereckém kraji dále lyžuje. Skiareálů v provozu ale ubylo

Liberecký kraj se potýká s dlouhodobou oblevou, která však v počtu otevřených skiareálů není tolik znát. Lyžuje se na sedmi areálech po celém kraji a některé plánují ukončit svůj provoz až s příchodem Velikonoc.

Ve středu se naposledy lyžovalo v krkonošském areálu v Pasekách nad Jizerou, ve čtvrtek sezonu ukončilo i největší středisko Jizerských hor, které je na Tanvaldském Špičáku. „V této sezoně už neotevřeme," uvedl za středisko Pavel Bažant.

V Jizerských horách tak zůstanou v provozu poslední dvě střediska, jedno je v Příchovicích a druhé v Desné. „Chceme zůstat v provozu ještě minimálně příští týden, uvidíme podle počasí. Na to, jaké je, jsou ale podmínky pro lyžování stále dobré, sněhu je dostatek," uvedl za areál Černá Říčka v Desné Martin Lauer. Na návštěvnosti je podle něj znát, že zůstávají v provozu jako jedni z posledních v Jizerských horách. „Je asi o třetinu větší než obvykle, denně máme 300 až 500 lyžařů," dodal.

Minimálně do konce příštího týdne zůstane v provozu areál na Ještědu v Liberci, lyžuje se tam na páteřní sjezdovce Nová Skalka dlouhé 1,5 kilometru. „Jsme v denním provozu, noční lyžování jsme ale zrušili. Mohu garantovat, že pojedeme do 10. března, pak to je tak padesát na padesát," řekl ředitel ještědského skiareálu Radek Chalupa. Denně na Ještědu v předchozích dnech lyžovalo mezi 200 až 400 lidmi.

Řádově stovky lidí denně přivítá krkonošský areál v Harrachově, který by chtěl zachovat provoz tradičně až do Velikonoc, tedy minimálně do konce března. „Sníh sice ubývá, ale není to žádné drama, pořád se lyžuje na docela kvalitním sněhu. Oba hlavní svahy jsou zasněžené v plné šíři, jen na Rýžovišti je užší dojezd," uvedl za středisko Vlastislav Fejkl.

V Harrachově je v provozu přes šest kilometrů sjezdových tratí, stejně jako v sousední Rokytnici nad Jizerou. „Teď jsou nejlepší podmínky za posledních 14 dnů, ráno to vždy přituhne," uvedl ředitel areálu Filip Braun. V horních partiích sjezdovek leží podle něj i 60 centimetrů sněhu, na dojezdech kolem 20 centimetrů. „Jak dlouho zůstanou v provozu, nevíme," dodal Braun. Oproti minulému týdnu lyžařů v Rokytnici ubylo. Denně jich tam v předchozích dnech lyžovalo kolem 1500, což je asi o 1000 méně než o týden dříve.

V západní části Krkonoš patřící do Libereckého kraje jsou otevřené ještě dva areály. Středisko Aldrov ve Vítkovicích má v provozu 2,4 kilometru sjezdovek. Na Benecku se lyžuje asi na 700 metrech a v provozu jsou pouze menší vleky. Lanovka stojí. „Zatím to vypadá, že je konec, ale ještě to nebalíme. Kdyby se změnilo počasí a připadlo 20 centimetrů sněhu, tak bychom ji znovu pustili," uvedl starosta Benecka Jaroslav Mejsnar.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Paseky

Štítky Liberecký kraj, lyžování, sníh, lyžařské areály

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Štaif

FAKT DOBRÝ NA ZLOMENÍ NOHY NEBO VYLETNUTÍ NĚKAM NA TRÁVU V HORŠÍM PŘÍPADE DOLESA

Sobota, 2. března 2024, 18:22Odpovědět

Navzdory dlouhodobé oblevě se v Libereckém kraji dále lyžuje. Skiareálů v provozu ale ubylo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.