Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hrádek zaplatí za demolici Bekonu přes 23 milionů, čekal cenu čtyřikrát vyšší

Hrádek nad Nisou zaplatí za demolici zchátralého areálu textilní továrny Bekon výrazně méně, než čekal. Radnice v soutěži očekávala nabídky kolem 84 milionů bez daně, vítězný uchazeč získal zakázku za 23,6 milionu. Je to výrazně pod projektovou cenou, řekl starosta Hrádku Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!).

„Jsme samozřejmě spokojeni. Je to ale demolice a nevíme, co je pod stavbou. Říkají se různé příběhy, jaké tam vedou štoly a co tam všechno je. Ta levá strana areálu stojí nad bývalým náhonem, který kdysi vedl městem a říká se, že tam je i stará turbína a tak dále, takže zhotovitele tam můžou čekat různá překvapení. Takže třeba budou i nějaké vícepráce, ale jsme připravení se k tomu postavit čelem. Nicméně cena jako taková, která je daná na základě výkazu výměr a soutěže, je pro nás hodně dobrá," dodal starosta.

Město dostalo v soutěži 11 nabídek, vyhrál uchazeč s třetí nejnižší nabídkou. „Uchazeči na prvních dvou místech podle podaných nabídek byli vyloučeni, protože neodpověděli na dotazy a výzvu zadavatele, tedy města," řekl Horinka. Nejlevnější nabídka v soutěži byla 16,5 milionu bez daně, nejdražší 108,4 milionu.

Staveniště by vybraná firma měla převzít 18. března a na bourání bude mít poté tři měsíce. „Ta levá strana jde pryč komplet kromě komína, který tam zůstává, a ta pravá strana jde také skoro komplet kromě bývalé ředitelsko-provozní budovy, která je součástí uliční čáry," uvedl starosta. V této budově je nyní nízkoprahové centrum a tělocvična.

Historie Bekonu sahá do poloviny 19. století, kdy se tam barvily nitě. V minulosti textilka zaměstnávala několik set lidí, výroba v ní ale skončila před více než 20 lety. Město koupilo dvacetihektarový areál zchátralé továrny v roce 2015 za šest milionů korun, aby mělo kontrolu nad jeho využitím. Do tří let by podstatná část areálu měla být opět zastavěná. Výstavbu chtějí podle starosty zahájit už letos na podzim. V areálu vyroste poliklinika, depozitář a městský archiv i dům sportu. „Je tam i prostor pro bydlení, což ale zatím necháváme otevřené a vyjednáváme s různými developery nebo těmi, kteří třeba dneska dokáží řešit družstevní bydlení," uvedl Horinka.

Celkovou investici na revitalizaci zchátralého areálu starosta odhaduje na 600 až 700 milionů korun. I díky tomu, že jde o brownfield, bylo město úspěšné při získávání dotací. Už nyní podle Horinky vědí, že z nich pokryjí zhruba 300 milionů nákladů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Horinka

Štítky ČR, správa, stavby, Hrádek nad Nisou, brownfield

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrádek zaplatí za demolici Bekonu přes 23 milionů, čekal cenu čtyřikrát vyšší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.