Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

U Chrastavy ulovili prase nakažené africkým morem, ochranná pásma se rozšíří

Africký mor potvrdila laboratoř u divokého prasete uloveného v Chrastavě u osady Horní Vítkov. Vzhledem k tomu, že byl pozitivní případ poprvé potvrzen mimo uzavřené pásmo II, bude v krátké době rozšířeno. Současně se upraví uzavřené pásmo I, řekl mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Vorlíček. Od počátku nákazy v prosinci 2022 eviduje veterinární správa 59 případů afrického moru u divokých prasat, z toho dva nakažené kusy ulovili v letošním roce. Do chovu se zatím nákaza nedostala.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší a nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou být ale přenašeči nákazy. Podle veterinární správy je pravděpodobné, že nákaza se do Čech dostala z Polska. První případ afrického moru potvrdily v prosinci 2022 laboratoře u uhynulého divokého prasete nalezeného u Jindřichovic pod Smrkem na Liberecku nedaleko hranic s Polskem.

S africkým morem prasat se Česko naposledy potýkalo v roce 2018 na Zlínsku. V Libereckém kraji jsou v souvislosti s nákazou vymezena dvě uzavřená pásma II, která veterináři vytyčili kolem míst nálezů nakažených zvířat - jedno je na Frýdlantsku a druhé na Českolipsku. To první budou teď muset v reakci na nový případ rozšířit. Pásma II obklopuje ještě nárazníková oblast zvaná uzavřené pásmo I, které zahrnuje 166 katastrálních území a sahá od česko-polské hranice až za Máchovo jezero k Bělé pod Bezdězem a k Bakovu nad Jizerou ve Středočeském kraji.

V celé oblasti mohou divočáky lovit jen proškolení lovci a každý ulovený kus se musí vyšetřit na africký mor. Loni na podzim spustila SVS další fázi informační kampaně s cílem snížit tím riziko šíření nákazy do dalších regionů České republiky. Informační plakáty v pěti jazycích jsou na odpočívadlech hlavních silničních tahů, na hraničních přechodech a na mezinárodních letištích. Upozorňují na rizika šíření afrického moru prasat potravinami za přispění člověka, zaměřují se mimo jiné na dálkové řidiče, kteří mohou třeba svými svačinami nákazu roznést.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zdraví, lesy, chov, myslivost, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Chrastavy ulovili prase nakažené africkým morem, ochranná pásma se rozšíří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.