Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Odešel Jan „Fík“ Nikendey. Známý umělecký kovář a muzikant

Kulturní a umělecký svět Jablonecka a Liberecka zasáhla smutná zpráva. Zemřel známý umělecký kovář a hudebník Jan „Fík“ Nikendey.

Jan Nikendey byl uznávaným uměleckým kovářem a restaurátorem, ostatně vytvořil například kopii rytíře z liberecké radnice, balustrády pro princeznin palác v Dubaji, repliku kvadrantu astrologa Tycho de Brahe na dánském ostrově Hven. Jako restaurátor se podílel na obnově lustrů v liberecké Divadle F. X. Šaldy anebo na hřbitově v Jablonci nad Nisou renovoval na centrální kříž a mnohé další.  

Narodil se v Liberci, vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu pro zpracování drahých kovů a kamenů v Turnově. Hned po dokončení školy pracoval v Jihočeském podniku pro údržbu památek, pak byl konzervátorem Severočeského muzea v Liberci. Tak zvaně na volné noze působil od roku 1982, avšak za minulého režimu ho oficiálně živila muzika.

Právě hudební branže byla jeho druhou milovanou oblastí, v níž zanechal výraznou stopu. Hrál na basu, kytaru či na harmoniku a jak sám říkal, dokázal zahrát na cokoli. Byl rovněž hudebním skladatelem a textařem. Působil mimo jiné v kapele Mecheche Band, která navázala na kapelu Horalové, jež působila v 60. letech, kde spolu s vrstevníky hrál zejména skladby skupiny Greenhorns. Bigbítové songy hrál v jablonecko – liberecké kapele Hulapop.

Byl také členem známé skupiny Solomon Bob, kterou v roce 1988 založil kytarista, zpěvák, textař Martin Červinka a kytarista Michal Triebenekr. Vzápětí se k nim přidal Luboš Beránek a basové kytary se chopil právě Jan "Fík" Nikendey. Tvorba Solomon Bob byla ovlivněna folkem, rockem a blues.

Od roku 1985 žil a tvořil v Jablonci, kde působil v rodinné dílně ve Vrkoslavicích. V jeho šlépějích kovářských i muzikantských jdou i nadále jeho tři děti, synové a dcera.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kapela Hulapop

Štítky umělecký kovář, muzikant, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odešel Jan „Fík“ Nikendey. Známý umělecký kovář a muzikant  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.