Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lanovka na Ještěd? Čtenáři Drbny si přejí obnovit původní variantu

Výstavba nové lanovky na Ještěd je velkým tématem posledních týdnů. Město uspořádalo veřejné představení jednotlivých možných variant. Liberecká Drbna se proto rozhodla zeptat čtenářů, jakou by si lanovku na Ještě představovali oni.

Představeno bylo celkem šest variant – vždy tři v původní délce, nebo prodloužené až ke končené tramvaje. Vybírat pak šlo z původní kyvadlové, kabinkové oběžné nebo takzvané tramvaji na dvou lanech, kdy by na Ještěd jezdila jedna velká kabina.

Pro jakou variantu lanovky na Ještěd jste?

Celkem hlasovalo1195 čtenářů

Už z veřejného projednání a také vyjádření libereckých politiků pro Drbnu bylo jasné, že oběžná varianta pravděpodobně vypadne a vybírat se bude z kyvadlové a tramvaje. „Byl by to v Česku unikát, stejně jako ikonický Ještěd od Karla Hubáčka. Odmítám řešení formou malých oběžných kabinek,“ uvedl například náměstek primátora Jan Hruška (Piráti).

POLITICKÁ KORIDA: Jaká lanovka povede na Ještěd? Zeptali jsme se zastupitelů

Jak bude vypadat lanovka na Ještěd? Bude kyvadlová, nebo typu „tramvaj" na dvou lanech? A prodlouží se až k tramvajové lince? To jsou otázky, které se teď hodně řeší a ještě na jaře by mělo být rozhodnuto. Rozhodovat budou zastupitelé, proto jsme...

A čtenáři Liberecké Drbny? Také oni volili spíše mezi kyvadlovou variantou a tramvají. Celkem hlasovalo 1195 čtenářů a ti dali zdaleka nejvíce hlasů dvěma možnostem – obnovení kyvadlové lanovky v původní trase (712 hlasů, 60 %), nebo tramvaj na dvou lanech v prodloužené variantě (301 hlasů a 25 %). Ostatní variant získaly od 15 do 75 hlasů.

Aktuálně probíhá také anketa, kterou pořádá samo město. I z jejích výsledků pak chce radnice vybírat. Hlasovat lze do poloviny dubna. Poté by měla být vybrána varianta lanovky, která na Ještěd povede. Stavět by se podle odhadu primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro LK) mohlo stavět nejdříve v roce 2026, jisté zatím není ani financování stavby.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hotel Ještěd

Štítky lanovka, ještěd, liberec, české dráhy, varianty, studie proveditelnosti, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Ještěd? Čtenáři Drbny si přejí obnovit původní variantu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.