Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

U Kendika už nenakoupíte? Samoobsluha v Dunaji zřejmě brzy zavře, za koncem jsou spory majitelek

Šušká se o tom už dlouho, prodejna Kendik v paláci Dunaj má skončit, mají za tím být spory majitelek, dědiček zemřelého libereckého podnikatele Alexandra Kendika. Jak zjistila redakce Drbny, situace je velmi složitá, kvůli neshodám je budoucnost celé firmy skutečně nejistá a v těchto dnech se řeší.

„Končit máme, ale jinak nic nevíme, ani kdy. Žádné výpovědi jsme nedostali,” krčí rameny jedna z prodavaček. „To se musíte zeptat nahoře, co tam vymýšlejí,” dodává.

Redakce Drbny se spojila s několika dalšími zaměstnanci, ani oni ale nic konkrétního nedokáží říct. „Žádné konkrétní datum není, nevíme, co bude, snažíme se fungovat dál,” říkají, jména ale uvést nechtějí.

Potvrzují ale, že za nejistotu jsou neshody současných majitelek, tří dědiček Alexandra Kendika juniora, který před čtyřmi lety zemřel. Ty nyní stojí proti sobě a budoucnost si představují jinak. Přitom celá společnost má přes sto zaměstnanců, a kromě paláce Dunaj spravuje také zhruba tisícovku bytů nebo pekárnu a cukrářskou výrobu.

To vše je nyní ohroženo. Drbně se podařilo spojit s jednou z majitelek, manželkou pana Kendika Janou Kendikovou. Ta ale nepříjemnou situaci nechtěla řešit veřejně. „Ráda bych pokračovala, to je celé. Doufám, že všechno dobře dopadne, byla bych za to moc ráda,” uvedla.

Na sociálních sítích se o budoucnosti společnosti čile spekuluje, podle části lidí už měl obchod v Dunaji dokonce být zavřený. To se nepotvrdilo a samoobsluha v pondělí otevřela. Problémy jsou ale vidět na první pohled, pulty chlebíčky i zákusky jsou prázdné, chybí některé druhy pečiva i další zboží, které se do regálů nedoplňuje. Dá se tak předpokládat, co bude následovat.

Prodejna v Dunaji přitom funguje 34 let, podle zaměstnanců, se kterými Drbna mluvila, se ale nikdy nestalo, že by někdo nedostal včas výplatu. Až nyní. A i to je důsledek sporů o budoucnost celého podniku, který se tak dostal do problémů i s dodavateli, kterým kvůli tomu neproplácel faktury. V sídle firmy měla podle informací redakce dokonce zasahovat i policie.

Jde přitom už o poslední tradiční obchod ve městě. Když se na sociálních sítích objevil příspěvek o jeho konci, drtivá většina lidí jeho případného uzavření litovala. „Tato "sámoška" měla něco do sebe. Daly se tam koupit věci, které už nikde moc nejsou. A když člověk nechtěl lozit po velkém obchoďáku, tak pro pár věcí si skočil sem a hotovo. Je to škoda,“ shrnula například Jana Benešová. Další zase oceňovali lahůdky, uzeniny a další sortiment. „Zdravé potraviny o dost levnější než jinde, lahůdky a dortíky excelentní,” dodala Lenina Mayerová.

Co bude dál, to ale zatím nikdo neví. „Situace se mění prakticky denně, možná z hodiny na hodinu,” řekli redakci zaměstnanci. Výpověď podle nich zatím nikdo nedostal, někteří zaměstnanci už ale končí sami, jiní konec zvažují. A to prakticky znamená konec pro samoobsluhu i další služby. „Máme to tu rádi, někteří tu dělají třicet let, ale bez výplaty se žít nedá,” říkají.

Obchod i další služby od Kendika tak zřejmě čekají poslední dny.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky kendik, liberec, dunaj, dědictví, nákupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Hanzl

Velkoprodejna byla poprvé otevřena v roce 1964 t,j, 60 let, ne 34

Neděle, 24. března 2024, 00:10Odpovědět

Petr Horal

Konečně je na Drbně článek na úrovni a ne jen ty krátké odstavečky které spíš připomínají nadpis rubriky do školních novin.

Úterý, 19. března 2024, 18:17Odpovědět

U Kendika už nenakoupíte? Samoobsluha v Dunaji zřejmě brzy zavře, za koncem jsou spory majitelek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.