Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V liberecké zoo nečekaně uhynula samice lachtana Mano, pitva příčinu neodhalila

V liberecké zoo v pondělí nečekaně uhynula šestnáctiletá samice lachtana hřivnatého Mano. Příčinu zatím zoologové neznají.

„Mano nevykazovala žádné známky nemoci a zdravotních potíží. Ani následná pitva žádnou jednoznačnou příčinu neprokázala, a tak zahrada čeká na podrobné laboratorní výsledky, které pomohou její náhlý úhyn objasnit," uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová. Stáří 16 let je ale podle ní u tohoto druhu průměrným věkem dožití.

Mano přišla na svět v Liberci v roce 2008 a strávila zde celý život. Potomek po ní nezůstal žádný. Matkou byla pouze jednou, v roce 2015 měla samičku Amalii, která ale uhynula zhruba o čtyři roky později na oběhové selhání.

Liberecká zahrada chová lachtany hřivnaté od roku 1975 a zdejší expozicí za tu dobu už prošlo přes 20 jedinců. Po úhynu samice má ale už jen jediného, patnáctiletého samce Huga, a vzhledem ke zpřísňujícím se podmínkám pro chov lachtanů bude pro ni obtížné získat k němu novou samici.

Lachtani hřívnatí ve volné přírodě žijí na pobřeží Jižní Ameriky, kde vyhledávají vody s písečným plážemi. Patří mezi šelmy a živí se planktonem, měkkýši, rybami, sépiemi nebo chobotnicemi. V zajetí sežerou denně sedm až deset kilogramů ryb. Své jméno získal tento druh lachtana podle prodloužené srsti na krku, která vytváří dojem hřívy. Samec dorůstá velikosti až 2,5 metru a váhy 250 kilogramů. Samice je menší a dosahuje hmotností okolo 140 kilogramů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ČR, příroda, zoo, Liberec, lachtan, mano

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké zoo nečekaně uhynula samice lachtana Mano, pitva příčinu neodhalila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.