Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Hrádku nad Nisou začne demolice zchátralé textilní továrny Bekon

V Hrádku nad Nisou začne dlouho plánovaná demolice zchátralého areálu bývalé textilní továrny Bekon. K zemi půjde vše kromě továrního komína a bývalé budovy ředitelství přímo u silnice. Zbourání brownfieldu zajistí společnost Tost, která zvítězila v konkurenci dalších deseti firem ve veřejné soutěži s cenou 28,6 milionu korun včetně DPH. Demoliční práce by měly skončit v září.

Město už areál předalo dodavatelské firmě, práce by měly začít co nejdříve. „Já jenom doufám, že v rámci prací se tady neukáže příliš zahrabaných kostlivců, o kterých se tu mluví. Levá strana areálu stojí nad bývalým náhonem, který kdysi vedl městem, a říká se, že je tam zakopaná stará turbína. Zhotovitele tady můžou čekat různá překvapení, pokud ale vzniknou nějaké vícepráce, jsme připraveni postavit se jim čelem," doplnil starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!).

Zbourání areálu jehož historie sahá do poloviny 19. století nebude jednoduché, v objektech jsou nebezpečné materiály včetně azbestu. „Po sanaci nebezpečných odpadů objekty odpojíme od inženýrských sítí a vyklidíme tak, abychom odstranili co nejvíce předmětů, které by mohly kontaminovat vzniklou stavební suť," řekl Milan Miavec z demoliční firmy Trepart. Pak bude podle něj možné nasadit výškovou techniku a demoliční bagry a začít budovy rozebírat a materiál drtit.

V areálu se kdysi barvily nitě, v minulosti textilka zaměstnávala několik set lidí, výroba ale skončila před více než 20 lety. Město koupilo dvacetihektarový areál v roce 2015 za šest milionů korun, aby mělo kontrolu nad jeho využitím. Radnice chce na nákladnou demolici areálu využít dotace. „Dotaci bychom měli čerpat až do výše 52 procent uznatelných nákladů z Operačního programu Životní prostředí, Integrovaného regionálního operačního programu a z Nástroje pro oživení a odolnosti brownfieldů," vyjmenovala Jana Davidová z městského odboru dotací.

Po zbourání a vyčištění areálu by měla začít nová výstavba. „Počítáme s tím, že stavět by se mohlo začít někdy na podzim. V areálu vyroste poliklinika za více než 196 milionů korun, depozitář a městský archiv zhruba za 91 milionů a dům sportu za 165 milionů korun," řekl Horinka. I s investicemi podle něj pomohou dotace. Do budoucna počítá radnice v areálu i s bydlením. „To ale zatím necháváme otevřené a vyjednáváme s různými developery nebo těmi, kteří dokáží řešit družstevní bydlení," dodal hrádecký starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hrádek nad Nisou

Štítky ČR, stavby, textil, správa, demolice, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku nad Nisou začne demolice zchátralé textilní továrny Bekon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.