Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Už netrpí, je z něj nový chlapeček, raduje se rodina vážně nemocného Martínka

Dvouletému Martínkovi, jehož bolavý příběh minulý podzim zasáhl celé Česko, se po náročné operaci ve Francii konečně daří lépe. Chlapec trpící těžkou formou AADC syndromu dostal na začátku února ve francouzské univerzitní nemocnici v Montpellier lék Upstaza, který není hrazen ze zdravotního pojištění a pojišťovna léčbu odmítla zaplatit. Šanci na lepší život ale Martínek dostal, ve sbírce na Doniu se od lidí podařilo vybrat přes 150 milionů korun.

Chlapec už nepotřebuje léky

Od operace uplynulo necelých sedm týdnů a z Martínka je teď už podle jeho rodičů úplně jiný chlapeček. „Není to jen pro jeho nový sestřih, který dělá z našeho malého andílka tak trochu rošťáka, ale hlavně pro všechny změny a pokroky, které jsou na něm čím dál víc vidět,“ uvedli Martínkovi rodiče na webu Donia. Dodali také, že chlapec už dokonce nebere žádné léky.

„Každým dnem jsou jeho pohyby jistější a koordinovanějši. Prakticky vymizely stavy, kdy byl před operací ztuhlý v křeči, se sevřenými pěstičkami a brečel bolestí. Ze dne na den přestal zvracet, což bylo před operací na denním pořádku. Pomalu začíná držet hlavičku a ručičkám nedá ani na chvíli pokoj, neustále ochutnává svoje prstíky a zkouší sahat na věci kolem sebe. To nejdůležitější ale je, že už netrpí. Je to úplně jiný chlapeček," popsali rodiče chlapečkovy pokroky. 

Čeká ho cvičení a rehabilitace

Rodinu po šestitýdenní rekonvalescenci čekají další úkoly. „Po šestitýdenním odpočinku teď pomalu začínáme cvičit. Následovat budou různé rehabilitace, Martínek musí dohnat spoustu věcí a procvičit spoustu svalů, které neměl možnost dva a půl roku používat, proto bude třeba hodně trpělivosti. Bude to taky bolet, bude to nepříjemné a určitě to nebude hned, ale už teď je jasné, že je Martínek moc šikovný a ještě nám vytře zrak,“ doplnili. 

Lidé na Martínkovu léčbu darovali přes 150 milionů, chlapec ale potřeboval zhruba 100. Zbylé peníze podle rodiny poputují k dalším nemocným dětem, které je akutně potřebují. Komu konkrétně finance pomohou bychom se měli dozvědět již brzy.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Martínek, léčba, charita, Francie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už netrpí, je z něj nový chlapeček, raduje se rodina vážně nemocného Martínka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.