Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec i přes nesouhlas ministerstva schválil novelu vyhlášky o hazardu

Novelu vyhlášky o hazardu i přes negativní stanovisko ministerstva vnitra schválili zastupitelé Liberce. Rozpor je v novém kritériu, na jehož základě do vyhlášky přibyl zákaz provozovat kasina v okruhu 200 metrů od bytových domů, které jsou ale jen ve vlastnictví města. Proti přijetí vyhlášky v této podobě byli opoziční zastupitelé za LOL, kteří navrhovali přísnější podmínky, podle nich ale na ministerstvu lépe obhajitelné.

Liberec schválenou vyhlášku znovu pošle k posouzení ministerstvu, podle náměstka Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) ji lépe odůvodnil. „Domníváme se, že vnitro to posuzovalo z úplně jiného pohledu, než na jakém to máme založeno," řekl náměstek. V úvahu podle něj nyní přicházejí dvě možnosti, buď ministerstvo platnost novely vyhlášky pozastaví, nebo změní názor a schválí.

Podle ministerstva je podmínka, která se týká vyčlenění jen bytových budov města, v rozporu s Listinou základních práv a svobod. „Město nesmí rozlišovat, kdo je vlastníkem uvedených objektů a provádět regulaci nebo (de facto) ochranu pouze ve vztahu k objektům, jejichž vlastníkem je samo město. Takový postup vede ke kolizi s ústavní garancí rovnosti vlastnického práva a jeho ochrany," uvedlo ministerstvo ve svém stanovisku, které bylo součástí podkladů pro zastupitele.

Podle Langra novela vyhlášky nechrání domy, ale jejich obyvatele. „Ubytováváme cíleně lidi s nějakým sociálním statusem, statusem, který je nepochybně odlišný od toho v komerčním sektoru. To je to, na co chceme (ministerstvo) upozornit," řekl náměstek.

Opoziční zastupitel Josef Šedlbauer (LOL!) navrhoval, aby se nová omezující kritéria týkala obecně sídlišť s více než 100 byty a městské památkové zóny. O jeho návrhu zastupitelé nakonec nehlasovali, Šedlbauer novelu vyhlášky v této podobě nejprve dopracuje.

Změnit vyhlášku o hazardu se radnice rozhodla změnit kvůli tomu, že dosud nastavená kritéria se začala ukazovat jako nedostatečná. „Počet provozoven se mám zvýšil, byť tedy o jednu. Ale nechceme tomu dávat další prostor, aby se nám ty nůžky nerozjely," uvedl náměstek. Povolených míst pro hazard je v Liberci osm, v roce 2011 před zahájením regulace to bylo 154.

Předchozí vyhláška měla tři kritéria. Zakazovala vznik kasin v okruhu 150 metrů od základních a středních škol a v okruhu 200 metrů od úředních budov města, krajského úřadu a úřadu práce. Třetí podmínkou bylo, že kasino může být jen v místě, které je definované v územním plánu jako smíšené centrální anebo plocha občanské vybavenosti komerční.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hry, Liberec, hazard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec i přes nesouhlas ministerstva schválil novelu vyhlášky o hazardu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.