Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak na ekologický úklid? Používejte domácí prostředky a nepřehánějte to s jejich množstvím

PR článek

Úklid domácnosti je součástí života každého z nás. Záleží vám ale na tom, čím doma uklízíte? Chcete mít domácnost ekologičtější? Vyzkoušejte prostředky, které většinou najdete doma. Mnoho ekologických produktů je také k dispozici v drogeriích dm.

Používejte domácí prostředky

Ať už uklízíte každý den, nebo třeba jednou týdně, je dobré přemýšlet nad tím, čím uklízíte. Chemické přísady v čisticích prostředcích mohou významně zatěžovat nejen váš život, ale i životní prostředí. Uklízet s ohledem k přírodě a vašemu zdraví přitom není vůbec těžké.

Velmi často totiž můžete používat prostředky, které máte běžně doma. Jak na ekologický úklid?

Bílý ocet, kyselina citronová a jedlá soda

Asi nejznámější a nejuctívanější trojice všech milovníků ekologického úklidu. Pomocí bílého octu, jedlé sody a kyseliny citronové dokážete doma zatočit nejen se skvrnami a vápenatými usazeninami, ale i s prachem.

Například čalouněný nábytek můžete díky octu zbavit prachu jednoduše utěrkou. Tu namočte do octové vody, kterou vytvoříte smícháním octa a vody v poměru 1:4, a následně prach z nábytku jednoduše setřete.

Z bílého octu si pak můžete vytvořit univerzální prostředek, kterým uklidíte v kuchyni, koupelně i v ložnici.

Kysané zelí

Že patří kysané zelí jen do kuchyně? Velký omyl. Pomocí něj dokážete například výborně vyčistit koberce, navrátíte jim ztracenou barvu a pomoct může i se skvrnami.

Jak na to? Zelí pořádně vyždímejte, rozložte po koberci a následně jím koberec drhněte. Jakmile je zelí špinavé, vyměňte ho za nové. Teprve když zůstane zelí v původní barvě, znamená to, že koberec je čistý. Když vyschne, důkladně ho pak vysajte.

Černý čaj s citronovou šťávou

Pomocí černého čaje s citronovou šťávou můžete perfektně vyčistit okna. Tato ekologická směs navíc předchází usazování špíny a postará se také o dlouhotrvající lesk. Jak ji vyrobíte? Zhruba 10 minut nechte louhovat několik sáčků černého čaje, poté ho smíchejte se šťávou z jednoho citronu a 10 litry teplé vody.

Kolik prostředku je moc?

Pokud patříte mezi zastánce „čím víc, tím líp“, tak zbystřete. Toto rčení totiž v případě úklidu neplatí. Co se čisticích prostředků týče, jejich zbytečně velké množství může zanechávat šmouhy, ale také zatěžovat životní prostředí.

Perte bez chemie

K úklidu neodmyslitelně patří také praní. A i tady bychom se měli snažit vynechat chemii. Velmi oblíbenou variantou jsou v posledních letech prací ořechy z mydlovníku. Nyní jsou navíc dostupné i v tekuté formě. Stačí je jednoduše přidat k prádlu namísto konvenčních pracích prostředků a následně zlikvidovat v bioodpadu. Čím je teplota praní vyšší, tím snadněji se uvolní z ořechu látky s neutrální vůní.

Denkmit nature

Pokud ale nejste fanouškem zelí, octa nebo dalších alternativ, vrhněte se na ekologický úklid se značkou Denkmit. V prodejnách dm, ale i v aplikaci Moje dm nebo v online shopu dm.cz najdete řadu nature, která má certifikáty EU Ecolabel a Modrý anděl, a ručí tak za to, že produkty mají snížený dopad na životní prostředí.

Nechte se inspirovat dalšími dm tipy, a užívejte si tak dokonale čistou domácnost bez zbytečného zatížení naší planety.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky dm, dm drogerie, úklid, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak na ekologický úklid? Používejte domácí prostředky a nepřehánějte to s jejich množstvím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.