Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hodina země. Liberec zhasne radnici, Nový Bor veřejné osvětlení v celém městě

Hned několik měst v kraji se v sobotu večer znovu připojí k projektu Hodina Země. Nový Bor vypne od 20:30 do 21:30 veřejné osvětlení a ulice se ponoří do tmy. Do celosvětové kampaně, která upozorňuje na problémy spojené se změnou klimatu a úbytkem přírody, se páté největší město v Libereckém kraji zapojuje pravidelně. Ve stejnou dobu zhasne světla také třeba krajské město Liberec nebo sousední Jablonec nad Nisou.

„Akci mohou samozřejmě podpořit i jednotlivci, kterým není lhostejná ochrana životního prostředí a klimatu. Doma mohou prožít hodinu při svíčkách, popřípadě si mohou stanovit osobní klimatický závazek. Jejich výběr najdou na webu mezinárodní nevládní organizace WWF, která akci v České republice nově organizuje," doplnila vedoucí odboru životního prostředí města Jitka Klásková.

V Jablonci se ve 20:30 tradičně ponoří do tmy čtyři dominanty. „V sobotu večer nebude nasvícený kostel sv. Anny, kostel na náměstí Dr. Farského, kaplička ve Mšeně, která slouží jako výstavní prostor, a do tmy se pohrouží i Památník obětem první světové války v Tyršově parku," uvedla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

V Liberci zase zhasne radnice. „Statutární město Liberec se i v letošním roce připojí k celosvětové kampani Hodina Země symbolickým zhasnutím nasvícení budovy radnice," potvrdil mluvčí města Jan Král.

Celosvětovou akci vyhlašuje a koordinuje Světový fond na ochranu přírody (WWF), její počátek se datuje k 31. březnu 2007. Hodina Země postupně přerostla z lokální akce v Austrálii v celosvětovou. Pozitivní vlna tmy postupně oběhne celou planetu, začíná na Fidži a končí o den později na ostrově Samoa. Loni zhasla kromě jiných dominant Eiffelova věž v Paříži, mrakodrapy v Hongkongu nebo londýnský Buckinghamský palác.

Česko se přidalo v roce 2010, loni se do happeningu zapojilo 137 obcí, 55 organizací, uskutečnilo se osm akcí pro veřejnost, zhaslo pět památek a přes 500 jednotlivců si dalo závazek ušetřit 1500 tun skleníkových plynů ročně. V Libereckém kraji loni zhasli také třeba v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Hlavici na Liberecku nebo na hradě Grabštejn.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, ekologie, správa, Hodina Země, Nový Bor, liberec, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sarah Zika

Podpořím! Odstavím elektrickou Teslu a pojedu Oktávkou.

Neděle, 24. března 2024, 09:10Odpovědět

Hodina země. Liberec zhasne radnici, Nový Bor veřejné osvětlení v celém městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.