Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Liberec předčasně splatí úvěr, jenž si vzal za covidu, a ušetří sedm milionů

Liberec na konci března předčasně splatí zbývající část ze 150milionového úvěru, který si vzal za covidové pandemie v obavě z toho, zda budeme mít dostatek peněz na úhradu investic. Město díky tomu podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) ušetří sedm milionů korun.

Úvěr si radnice vzala v roce 2021, kdy kvůli útlumu ekonomiky v souvislosti s koronavirem měla nižší příjmy. „Neměli jsme tehdy jistotu, jestli daňové výnosy budou natolik v pořádku, aby nám dokázaly pokrýt investiční akce. Vzali jsme si proto tehdy na posílení rozpočtu úvěr 150 milionů," řekl primátor.

Za předchozí dva roky z úvěru radnice splatila 60 milionů a původně měla letos uhradit jen další splátku ve výši 30 milionů. „Nakonec ale všechno probíhalo dobře a nám umožnily volné prostředky, které jsme měly na konci minulého roku, rozhodnout o celkovém splacení zbylých 90 milionů z původních 150 milionů," uvedl Zámečník. Předčasným splacením úvěru podle něj ušetří sedm milionů korun za úroky, které by jinak museli platit v dalších letech.

Nadále zůstane Liberci ke splácení dlouhodobý dluh, který má od roku 2010 a který byl původně ve výši dvou miliard korun. „Nám se už podařilo z něho splatit zhruba 800 milionů korun, takže v tuto chvíli je naše dluhová zátěž asi kolem 1,2 miliardy korun. A na konci našeho volebního období, což je zhruba za dva a půl roku, když budeme splácet sto milionů korun dál, tak budeme už dlužit pouze necelou jednu miliardu," řekl primátor. Ve srovnání s aktuálními příjmy města představuje výše dluhu asi třetinu ročního rozpočtu, před 15 lety přesahovala roční příjmy města.

Díky zlepšené finanční situaci a dostatku peněz na účtech si podle Zámečníka nebudou muset vzít další úvěr, jak původně vedení radnice zamýšlelo, na modernizaci bazénu za téměř 750 milionů bez DPH. Financování této investice zajistí radnice s pomocí kontokorentu. „Neměl by se nám výrazně promítat do nákladů kvůli placení úroků, protože přednostně budeme bazén platit z volných prostředků města. Takže do kontokorentu budeme sahat, jenom když nám dojdou na účtech volné prostředky," dodal primátor.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, hospodářství, správa, Liberec, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec předčasně splatí úvěr, jenž si vzal za covidu, a ušetří sedm milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.