Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Výstavba městské knihovny v Turnově za 111 milionů začne zřejmě v dubnu

Výstavba čtyřpodlažní městské knihovny v Turnově za 111,2 milionu korun začne zřejmě v dubnu. K výsledkům soutěže na dodavatele nedostalo město žádnou námitku a ve čtvrtek vyzvalo vítěznou firmu k uzavření smlouvy. Staveniště jí radnice předá 15 dnů po jejím podpisu, informoval starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Zakázku získala česká odnož polské firmy Bielskie Przedsiebiorstwo Budownictwa Przemyslowego (BPBP), pro turnovskou radnici bude pracovat poprvé. „Je to firma, která působí hodně na Mladoboleslavsku," řekl starosta.

Turnov ve své největší zakázce za posledních osm let posuzoval šest nabídek, ta od BPBP měla nejnižší cenu. Na výstavbu knihovny bude mít firma 600 dnů. S ohledem na to, že jde o stavbu v centru města, nebude to podle starosty nic jednoduchého. „Staveniště je v exponovaném místě. Celý dům (nová knihovna) je z pohledového betonu, takže to znamená stěhování těžkého materiálu přes náměstí," dodal.

Novou knihovnu potřebuje město postavit proto, že současná kapacitně nestačí, má nedostatečné hygienické i návštěvnické zázemí, chybí jí společenský sál a objekt navíc není bezbariérový. Na výstavbu nové budovy získal Turnov evropskou dotaci, zhruba 68 milionů korun z programu IROP.

Městská knihovna Antonína Marka v Turnově patří k nejstarším v zemi, příští rok oslaví 205 let od svého vzniku. O jejím stěhování z Jeronýmovy ulice se v patnáctitisícovém městě diskutuje už přes 15 let. Nová budova bude o několik set metrů blíž k centru, ve Skálově ulici mezi letním kinem a domem Na Sboře. Od roku 2010 tam roste strom nazvaný Knihovník, který byl zasazený v naději, že se město nové knihovny někdy dočká.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, správa, stavby, literatura, Turnov, knihovny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba městské knihovny v Turnově za 111 milionů začne zřejmě v dubnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.