Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Detektivní práce. Studentka identifikovala devadesát Liberečanů za války deportovaných do Osvětimi

Na katedře historie liberecké univerzity se podařila záslužná věc. Díky systematickému a dlouhodobému výzkumu se podařilo identifikovat devadesát Liberečanů, kteří během druhé světové války skončili v koncentračním táboře v Osvětimi – v takzvaném terezínském rodinném táboře. Z nich přežili tři. V rámci výzkumu se rekonstruovaly i životní osudy některých lidí.

„Šance na přežití byla naprosto minimální. Mezi 87 mrtvými jsou muži, ženy i děti. U většiny z 90 internovaných víme jen základní data, u některých jsme zjistili přesné datum úmrtí. U části obětí se nám dokonce podařilo dohledat i potomky, kteří žijí často v zahraničí. Čekají na naši zprávu. Videozáznam z piety tak poputuje do Bogoty, Vídně, Jihoafrické republiky, Německa, Dubaje nebo Velké Británie,“ popsala Kateřina Portmann z Katedry historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Katedra realizovala hned několik projektů a podařilo se jí rekonstruovat i životní osudy některých lidí. „Jedná se o náročný výzkum, který se často podobá detektivní práci a vyžaduje velkou trpělivost, odhodlání i trochu štěstí. Na rozdíl od vnitrozemí jsou v tomto případě materiály pramenné povahy značně roztříštěné. Valná většina těch, které holokaust zasáhl, nepřežila nebo se rozhodla zůstat v exilu či do něj časem tito lidé odešli,“ dodala Portmann.

Šlo totiž o německy mluvící obyvatele, kteří se po válce do Československa ani vrátit nemohli. „Zároveň v kontextu poválečného vysídlení většiny původních obyvatel Liberce zmizeli i ti, kteří by na ně mohli vzpomínat. Proces ‚ztráty paměti‘ byl tak nastartován,“ uvedla.

Jména devadesáti obyvatel Liberce, kteří skončili v Osvětimi, identifikovala studentka Eliška Šebestová. Ta navázala na diplomovou práci Lindy Skrbkové, která vytvořila databázi všech obětí holokaustu pocházejících z Liberce. Těch bylo celkem 700.

„Zjistit údaje týkající se terezínského rodinného tábora bylo zdlouhavé. Porovnávala jsem vše s dalšími databázemi, neboť údaje pro oblast pohraničí jsou nepřesné. Zároveň jsem se snažila dohledat i konkrétní lidské osudy. Lidé tak dostávají i tvář,“ popsala Eliška Šebestová, studentka třetího ročníku katedry historie liberecké univerzity.

Ta také v rámci výzkumu dále pracuje na mapování příběhů jednotlivých rodin. Nyní se jedná o předválečné i poválečné příběhy tří přeživších –  Lidie Altmann, Bruno Lamma a Elizabeth Pollakové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL

Štítky tul, liberec, historie, osvětim, oběti, holokaust

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Detektivní práce. Studentka identifikovala devadesát Liberečanů za války deportovaných do Osvětimi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.