Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Historická tramvaj dorazila do Liberce. Pod Ještědem bude jezdit rok

Historická tramvajová soupravu z podnikového muzea MHD pražského dopravního podniku dorazila v úterý do Liberce. Právě pod Ještědem bude následující rok jezdit. Dopravní podnik využil možnosti tramvaj zapůjčit, protože v Praze probíhá stavba nových výstavních hal.

„Pražský dopravní podnik uvítal možnost uložit jednu soupravu právě v Liberci. Liberec zase naopak získal historickou soupravu na rozchodu 1435 mm pro příležitostný provoz v celé své tramvajové síti,“ vysvětlila mluvčí libereckého dopravního podniku Martina Poršová.

DPMLJ chce v spolupráci s nadšenci z Boveraclubu dostat do provozu tramvaj co nejčastěji. „Historická souprava vyjede na tramvajové tratě vždy v dny státních svátků na tradiční sváteční jízdy. O letních prázdninách se bude prezentovat každou sobotu prázdninovými jízdami pro místní a návštěvníky města a jeho okolí, tyto jízdy bude organizovat Boveraclub za podpory Libereckého kraje. Dopravní podnik plánuje pražské historické tramvaje atraktivně začlenit do programu připravovaného Dne otevřených dveří 14. září 2024,“ vypočítala mluvčí.

Motorový vůz byl vyroben firmou Ringhoffer v roce 1915 a vlečný vůz je z roku 1930 od stejné firmy. Od roku 1991 jsou vozy v pražské flotile historických tramvají určených pro pravidelný a komerční provoz jako duplicitní k těm, které jsou umístěny v expozici střešovického muzea.

„S kolegy z pražského podnikového muzea dlouhodobě spolupracujeme, nezanedbatelná je jejich pomoc při rekonstrukcích historických tramvají v Liberci, ať již v podobě konzultací či poskytnutím náhradních dílů. Je to ocenění naší činnosti, že nám soupravu do Liberce zapůjčí na celý rok,“ uvedl Tomáš Krebs, předseda Boveraclubu.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMLJ

Štítky liberec, doprava, dpmlj, tramvaj, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická tramvaj dorazila do Liberce. Pod Ještědem bude jezdit rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.