Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberec bude mít Kapku po dobu rekonstrukce bazénu poblíž radnice

Liberec dočasně přestěhuje k radnici umělecké dílo známé jako Kapka, které je přes 40 let u městského bazénu. Přemístěním ho chce ochránit před zničením, které by hrozilo v souvislosti s chystanou rozsáhlou opravou plaveckého stadionu. Rekonstrukce si vyžádá tři čtvrtě miliardy korun. K bazénu se dílo, v němž kapka z nerezové ocelí pomyslně zčeřuje žulovou hladinu, vrátí po skončení rekonstrukce, což by mělo být za dva roky, informoval náměstek primátora Petr Židek (ODS).

„Náš záměr je takový, že někde tady v oblasti centra bychom umístili Kapku, tak jako umisťujeme sochy u radnice. Bude to takový signál toho, že dokud je Kapka umístěna ve městě, tak se bazén ještě rekonstruuje," řekl Židek. Návrat Kapky k bazénu bude podle něj symbolizovat, že oprava skončila.

Místo, kde toto umělecké dílo dočasně bude, podle náměstka sice ještě nevybrali, bude to ale poblíž radnice. Vystavená ale bude jen kapka z nerezové oceli o rozměrech 70 krát 170 centimetrů. Zčeřená hladina vytvořená z liberecké žuly v šestimetrovém kruhu bude před zahájením rekonstrukce bazénu sice také vyjmuta, po dobu opravy ale zůstane uskladněná. „Není možné někde ( v centru) vykopat dlažbu a dát to tam celé," dodal Židek. Kapka výtvarníků Jana Lukáše a Oldřicha Plívy je doplňkem plaveckého stadionu v Liberci už od doby jeho výstavby. Umělecké dílo je z roku 1983.

Areál se třemi bazény, saunami, posilovnou i pizzerii čeká rozsáhlá rekonstrukce, kvůli níž je toto sportoviště od začátku tohoto týdne uzavřené. Pokud se proti výsledkům soutěže nikdo neodvolá, práce by měly začít ještě v dubnu. Zakázku získala firma Metrostav DIZ.

Ještě před zahájením rekonstrukce bude třeba areál vyklidit. Některé věci skončí v Severočeském muzeu v Liberci. Podle zástupce ředitele muzea Ivana Rouse toho ale mnoho nebude. „Ač se to nezdá, byl bazén mnohokrát dostavovaný a spousta věcí je neoddělitelnou součástí stavby," řekl. Podle něj zvažují, že by si vzali část původního nábytku z pizzerie, dvířka skříněk speciálně dělaných pro tento bazén či velké hodiny nad bazénovou halou.

Liberecký plavecký areál na Tržním náměstí byl postavený podle návrhu architekta Pavla Švancary v letech 1977 až 1984. Opravu sportoviště nutně potřebuje - důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Areál čeká i přestavba. Nejvýraznější změnou bude to, že v něm už nebudou samostatné šatny pro muže a ženy v přízemí, ale vznikne jedna velká bezbariérová šatna v suterénu objektu. Wellness bude na místě dnešních dámských šaten a fitness na místě pánských šaten. Na svém místě tak kromě bazénů zůstane jen pizzerie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Židek

Štítky ČR, správa, rekreace, památky, výtvarné, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude mít Kapku po dobu rekonstrukce bazénu poblíž radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.