Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Knihovna pomáhá Ukrajincům s adaptací. Organizuje kurzy češtiny

Liberecká krajská knihovny pomáhá ukrajinským uprchlíkům s adaptací do české společně. A proto i v tomto roce připravila hned dva projekty na jejich podporu, mimo jiné na prohloubení znalostí českého jazyka.

Aktivity pro příchozí z Ukrajiny jsme úspěšně realizovali již v uplynulých dvou letech. Po skončení příslušných projektů jsme hledali možnosti, jak v aktivitách pokračovat. A podařilo se to díky podpoře Nadace Via a MAP Liberecko. Pomoc s integrací do českého prostředí vnímáme jako důležitou součást služeb knihovny,“ řekla Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.

Jedna z nabídek pomoci je určena dětem školního věku, které mohou docházet do knihovny procvičovat český jazyk. V rámci programu Hrajeme si s češtinou pod vedením lektorek prohlubují své znalosti formou her, kvízů, videoprojekcí, pátracích her nebo divadelní dramatizací a podobně. Kurz začal na konci března a je určen dětem od osmi do dvanácti let.

Druhý z projektů nazvaný Čeština otevírá dveře je zaměřený na dospělé. Ti se na pravidelném kurzu češtiny dozvídají informace o situaci na pracovním trhu na Liberecku, naučí se napsat životopis, dostanou praktickou informaci o tom, jak se připravit a obstát u pracovního pohovoru, v praktických lekcích češtiny se naučí potřebnou slovní zásobu, aby mohli lépe uplatnit svou kvalifikaci na trhu práce. O kurzy je mezi dospělými velký zájem.

Je velmi důležité pomáhat cizincům, ukrajinské uprchlíky samozřejmě nevyjímaje, aby byli schopni se u nás domluvit, díky tomu zvládnout nejrůznější životní situace, najít si práci, řešit nutné věci s úřady. Jsem ráda, že Krajská vědecká knihovna od samého počátku války na Ukrajině hledá cesty, jak uprchlíkům skutečně pomoci,“ ocenila práci knihovníků Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KVKLI

Štítky knihovna, kurzy, cizinci, Ukrajina, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna pomáhá Ukrajincům s adaptací. Organizuje kurzy češtiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.