Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policejní zásah v Liberci. Detektivové se pohybovali na radnici i v sídle Syneru

, aktualizováno 9. dubna 2024, 15:35

Na liberecké radnici od úterního rána probíhal zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Uvedl to server Náš Liberec. Podle Deníku N je osm lidí podezřelých ze spáchání trestných činů. ČTK má informace, že mezi prověřovanými osobami jsou náměstci primátora Petr Židek (ODS) a Jiří Šolc (ANO). Zásah se týká možných manipulací s veřejnými zakázkami.

Policisté zasahují ve dvou budovách magistrátu. „Byl jsem seznámen s tím, o co se jedná, ale podepsal jsem mlčenlivost jako statutární zástupce města. Dal jsem i souhlas, aby policie mohla vstoupit do našich informačních systémů," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). Podle primátora mají kriminalisté prohlížet i několik kanceláří. „Ty úkony budou probíhat zřejmě celý den," dodal primátor.

Podle serveru Náš Liberec měli policisté provádět úkony spojené s vyšetřováním trestné činnosti. „Potvrzuji přítomnost Policie ČR na libereckém magistrátu od dnešního rána. Probíhá potřebná součinnost statutárního města s Policií ČR. Podrobnější informace za magistrát nyní nemáme," uvedla za radnici mluvčí Jana Kodymová.

Podle zjištění České televize se kriminalisté zajímají o dva náměstky – Petra Židka (ODS) a Jiřího Šolce (ANO). Policisté se rovněž pohybují v prostorách Liebiegovy vily, kde sídlí část libereckého magistrátu a v budově S-Tower. Není však jasné, zda zasahují v prostorách odboru dopravy magistrátu anebo v kancelářích zde sídlící společnosti Syner.

Šolcovi ale žádné obvinění sděleno nebylo. „Pan Jiří Šolc podal NCOZ vysvětlení, nebylo mu sděleno žádné obvinění, vrátil se na pracoviště a poskytuje policistům součinnost při vyšetřování," upřesnila krajská manažerka hnutí ANO Jana Hajná.

Na radnici zasahuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. „Náš útvar provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazeno Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem,“ sdělil Drbně mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Miroslav Mareš z libereckého státní zastupitelství řekl, že zatím nelze k případu nic říci. „Nemohu sdělovat v této fázi žádné informace o průběhu trestního řízení," dodal.

Na zprávu o zásahu policie už zareagovala i část liberecké opozice. „Pokud se ukáže, že obvinění směřují k politickému vedení města, vyvoláme mimořádné jednání zastupitelstva a budeme požadovat okamžitou rekonstrukci rady města. V tuto chvíli v Liberci probíhají stavební zakázky za stamiliony, měla by se rozběhnout i oprava bazénu za 750 mil. Kč. Je nezbytné, aby ve vedení města byli lidé, kterým se dá věřit, že ohlídají finanční zájmy města a jeho obyvatel," řekl opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem/Zelení).

Vedení radnice dopoledne zrušilo na odpoledne plánovanou novinářskou prohlídku interiéru bazénu, který čeká rekonstrukce za tři čtvrtě miliardy korun. Podle Kodymové to ale se zásahem policie nesouvisí. „Nemám žádnou informaci, že by to souviselo. Důvodem zrušení je nepřítomnost vedení města, prohlídka bude v náhradním termínu," dodala Kodymová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky radnice, liberec, policie, ncoz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Starec

Mě by jenom zajímalo, proč jim to lidi u voleb stále dokola hází a nedají šanci někomu novému.

Středa, 10. dubna 2024, 10:59Odpovědět

Jana Banyakova

No protoze se to pak blbe tuneluje a nebudou poustet nove lidi na sve zahrate mistecko kde se jim.prachy valej na zemi

Pátek, 12. dubna 2024, 12:24Odpovědět

P.S. Třeba dojde na Šolce z druhé strany. NCOZ už dlouho nezasahovala v Dopravním podniku...

Úterý, 9. dubna 2024, 17:34Odpovědět

Tak jestli bazén díky Žídkovi dopadne jak Jubilejní kostel s Půtou, tak můžeme na koupání vytáhnout starý lavory z Plastimatu :-D Jediný rozdíl je, že kostel je totálně vykradený včetně klik od dveří, bazén si zatím obhlídli Žídek s Rousem (dnešní akce byla zrušena).

Úterý, 9. dubna 2024, 17:14Odpovědět

Jaroslava Mikešová

Konečně!Šolc udělal podvod na mého přítele když dělal ještě v ZUŠ a ředitel je tam také stále stejný díky úplatkům.

Úterý, 9. dubna 2024, 16:56Odpovědět

A byl to Šolc, kdo slíbil, že Centrum Buriana bude sloužit svému účelu. Čekám, že půjde sedět nebo vrátí 15 milionů do kasy (EU).

Úterý, 9. dubna 2024, 17:26Odpovědět

Šolce každopádně čeká jiná kauza - Centrum Buriana. Ohledně Syneru měli vlítnout i na Půtu - náplavku vyhrála CL-Evans, fakticky dcerka Syneru. Syner ostatně drží podivně klapačku, na to, že mu vyžírá zakázky Metrostav. Po jámě na Perštýně nemocnice a nic dalšího? V Půtově P+R figuroval nejen Metrostav DIZ, ale i jemu spřátelené další firmičky. Metrostav DIZ - Jubilejní kostel, Uran (přímo i nepřímo) + další spřátelené firmy, Liebieg, Půtovo parkoviště + další spřátelené firmy, nemocnice, Pastýřská, bazén, Lidové sady oficiálně Brex, fakticky opět vazby na Metrostav DIZ. Pakáž zkurvená.

Úterý, 9. dubna 2024, 16:49Odpovědět

Kamil Janda

To jsme se nedozvěděli nic nového. Všichni víme, jak to v Liberci chodí a jakou má pověst. Smutné na tom je, že ať zvolíte koho chcete, oni se tam vždy dohodnou. Teď jen můžeme doufat, že to někdo nezamete pod koberec, jako vždy.

Úterý, 9. dubna 2024, 16:25Odpovědět

Karl Mulatsch

Jen ať to teplé hnízdečko korupce, kde si hoví takoví političtí šíbři jako třeba věčný náměstek Šolc, pěkně vyberou!

Úterý, 9. dubna 2024, 11:47Odpovědět

Konečně! P. S. Rekonstrukci Lidových sadů vyhrála společnost Brex. Ne náhodou je jejím jednatelem člověk, který před třemi lety zastával stejnou funkci v Metrostav DIZ.

Úterý, 9. dubna 2024, 11:46Odpovědět

Tomáš Kroutimhlavou

Tak doufám, že to tam prolezou pořádně a otočí to tam naruby a pořádně naklepou kožichy. Hlavně stavební úřad a odbor správy veřejného majetku. Protože stavět načerno a nelegálně může jen město Liberec. To co se děje v Ondříčkově ulici, co se stalo při rekonstrukci ulic, Purkyňova, Javorová a Slovanské údolí. je něco neskutečného. Od arogance JHS po neskutečnou aroganci úředníků správy veřejného majetku. Komunikace s lidmi 0, my tu si žít nebudeme ale domrvit vám to tu můžeme. Nehledě na šikanu dodavatelské firmy. 2 roky zákazů, nejistot, zda člověk dostane domů a vše prosím NE LE GÁL NĚ - Komunikace s rezidenty 0. Jó to víte pane, tady se staví, sem teď nemůžete. Nevadí že se staví načerno, ale hlavně že staví a bude co ukázat v radničním zpravodaji! Dám vám radu. Zkuste si doma postavit něco načerno a uvidíte jakej přijde fičák. Tohle město si myslí, že může všechno. Je na čase je z toho probrat.
Zdroj:

Úterý, 9. dubna 2024, 11:40Odpovědět

Vilová čtvrť Vítězná-Masarykova je taky postavena načerno bez platného stavebního povolení. A je nutné vymáchat ve sračkách rypák i Janďourkovi a KAM - toho času spolumajitele Střelnice. Je potřeba udělat v Liberci čistku od Kraje, poslat Půtu konečně za mříže, pokračovat přes stavební úřad, odbory radnice, a hnát tu pakáž daleko od města. Nakonec to můžeme udělat v duchu čestného občana Henleina a jeho hodnot. Beztrestně. Viďte, Langře?

Úterý, 9. dubna 2024, 17:24Odpovědět

Policejní zásah v Liberci. Detektivové se pohybovali na radnici i v sídle Syneru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.