Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Opylení stoletého žlutokapu v liberecké botanické zahradě bylo úspěšné

Úspěšného výsledku se po roce dočkala Botanická zahrada v Liberci u stoletého žlutokapu šedého, který museli zahradníci loni na jaře ručně opylit. Z obtížně pěstovatelné rostliny, jež má na výšku skoro šest metrů, se jim podařilo sebrat letos na jaře několik desítek semen. Za zahradu o tom informoval Jan Mikulička.

Rostlina stromkovitého charakteru se v přírodě vyskytuje jen v Austrálii. Liberecký exemplář se do Evropy dostal na sklonku 20. století díky tomu, že se v Austrálii stavěla silnice a stavbaři dostali zvláštní povolení ji vykopat a prodat mimo kontinent. V botanické zahradě ji mají od roku 2002 a za tu dobu jen třikrát vykvetla, naposledy loni na jaře. „Aby se podařilo z rostliny získat semena, bylo zapotřebí ji opylit. Jelikož roste ve skleníku skleníků, kde se hmyz přirozeně nenachází, museli se o tento proces postarat sami zahradníci. Na konci března 2023 rostlinu ručně opylili a celý rok se čekalo na výsledek," uvedl Mikulička. Získaná semena podle něj nabídne zahrada dalším botanickým institucím.

Žlutokap nebo také Xanthorrhoea je schopný ve volné přírodě růst až 300 let. V přírodě kvete hlavně po požárech, kdy je jeho kmínek zčernalý. Od toho je odvozen také jeden z jeho lidových názvů – Black Boy. „Český název vznikl překladem původního názvu, rostlina totiž při poranění roní žlutou pryskyřici. Dalším lidovým názvem, se kterým se lze setkat, je stromová tráva, což zjednodušeně popisuje vzhled rostliny," dodal Mikulička. Zajímavostí je podle něj to, že v minulosti se vylouhovaná květenství používala k přípravě nápojů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, příroda, botanická, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opylení stoletého žlutokapu v liberecké botanické zahradě bylo úspěšné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.