Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Chci jezdit rychle, říká David z Mníšku. I s vadou sluchu sní o Daytoně

Narodil se se středně těžkou vadou sluchu, jeho tatínek se bál, že se nikdy nenaučí mluvit. I s hendikepem je ale dvanáctiletý David Kačer z Mníšku u Liberce jedním z nejlepších závodníků na čtyřkolce u nás a jezdí i závody v zahraničí. I proto je naším dalším (NE)Obyčejným.

Teprve v jedenácti letech ovládl přebor České republiky, stal se mistrem republiky. Závodí v Německu a rád by si zazávodil v Americe.

Ale zpátky na začátek. David se narodil s vadou sluchu, která mu byla diagnostikována po narození. Časem dostal naslouchadla, navštěvuje logopedickou základku v Liberci a dnes by vlastně skoro nikdo nepoznal, že hůř slyší. Ale vždy to tak nebylo. „Já kolikrát nespal a bál se, že kluk nebude nikdy pořádně mluvit. Nebylo mu rozumět,“ vzpomíná jeho otec David Kačer.

Nyní má ale spíše opačný problém. „Neexistuje snad ukecanější člověk na světě,“ směje se. Klid prý má, jen když se vrací ze závodů a syn je unavený. „No, je to puberťák...ale osobností je fakt úžasňák,“ pokračuje.

První čtyřkolku řídil, když mu nebyly ani tři roky. „Byla to taková ta čínská hračka se spalovacím motorem,“ vzpomíná David starší. Věk ale přibýval a syna ježdění bavilo. Jednoho dne pak tatínka napadlo, že by se mohlo zkusit závodit. „V té době skoro vůbec nic nebylo, jen v Plzeňském kraji se jezdil závod Rally quad biřkov. „Bylo to jako u aut rally, že se jelo na čas a na dráze vždy byl jen jeden závodník. To u takhle malých dětí je nejlepší i na bezpečnost,“ popisuje Kačer.

Moc rychlý na Handycup

Malý David dále rostl a takzvaný quadcross, tedy jízda na čtyřkolce po motokrosové dráze, byla jasnou volbou. Na závody začal jezdit do Malešova, kde už byl hromadný start a pořádaly se tam závody pro větší děti. „Musela přijít i silnější čtyřkolka, která se koupila v Motoquadshop na Miladě Horákové v Liberci. Tihle kluci vědí, co dělají a myslím, že jsou v tomto oboru nejlepší. Podporují i Davida. Ale nechci, aby to vyznělo jako reklama, ale spíš jako velké díky, pan Novák je fakt člověk na správném místě,“ říká Kačer.

David začal jezdit Handycup což je závod určený pro hendikepované a vyhlašuje se ne na rychlost, ale přesnost. A právě Handycup byl asi jediný typ závodu, kde se mladému závodníku moc nedařilo. „Chci jezdit rychle a pořád jsem zrychloval, tady jsem se nikdy neumístil,“ vysvětluje sám David.

Postupně objel mnoho další závodů, například ve Slaném, a když mu bylo devět, stihl i první závody v Německu. „Cestování je dost, ale já můžu spát, tak to tak neřeším,“ pokračuje David. Naopak tatínek přidává vtipnou historku. „Od malička miluji řízky. Kvůli synovi je ale nemůžu už ani vidět, protože to bylo tak, že z práce napéct řízky a jet na závod nebo trénink. Nic jiného se nejedlo,“ vzpomíná se smíchem.

Malý David už vyzkoušel řadu čtyřkolek, s rostoucí výkonností potřebuje stále lepší stroje. V devíti letech už jezdil na dvěstěpadesátce. Ale jeho zatím krátká kariéra není jen o úspěších, před dvěma lety měl vážnou nehodu, kdy se přes něj čtyřkolka převalila a chlapec strávil dva dny v nemocnici. „Měl jsem otřes mozku a nesměl dva měsíce trénovat,“ vzpomíná David.

Pauza na dva měsíce

Stopku od doktorky bral podle tatínka vážně. „Je to malý kluk, který se bál, a tak jsme to dodrželi a na dráhu se postavil fakt až po dvou a půl měsíční pauze,“ potvrzuje Kačer.

Přelomová pak byla loňská sezona, kdy David začal jezdit na nizozemském stroji WSP a najednou byl ještě rychlejší než dřív. „Zrychloval až tak moc, že když se jel první závod mistrovství ČR v dubnu 2023 v Mohelnici, David stál na bedně na prvním místě a já řval jak želva a vůbec nechápal, jak je to možné,“ vzpomíná tatínek na dojemnou chvíli.

Od té doby sbírá David jeden úspěch za druhým, vyhrál Pista Quad Cup, stal se juniorským mistrem ČR v kategorii junior II, v německém X-sport cupu vyhrál všechny tři závody, do kterých nastoupil.

David se měří se staršími závodníky, o to víc se musí připravovat, protože rozdíl ve fyzických předpokladech je velký. „David celou zimu cvičil s gripstickem, což je posilovací stroj na zápěstí, a ještě cvičí s takovými gumami, což má efekt, jako když zvedá činky. To cvičí čtyřikrát týdně a třikrát týdně chodíme běhat, to je zase na kondici,“ vypočítává tatínek.

Nejraději ale David jezdí. „Většinou sjedu z dráhy, až když mi dochází benzín,“ usmívá se. Podle tatínka tak nemá tolik času na klasický puberťácký život. „Teenageři dnes většinou drží v ruce mobil a večer doma sedí u playstationa, David moc ne. I když playstation si přes zimu taky zahraje,“ říká Kačer starší.

I když mu quadcross zabírá spoustu času, školu nezanedbává. „David má super učitelku, která tak jako já mu neodpustí, ale nechci, aby to vyznělo, že je na něj hrubá. To fakt ne. Prostě po něm chci výsledky i ve škole,“ pokračuje.

Podpora od Mníšku i sponzorů

I takhle mladý závodník ale potřebuje podporu, a tak už má i několik sponzorů. „Chtěli bychom poděkovat obci Mníšek za sponzorský dar na letošní sezonu a také firmě Metafo z Mníšku. A určitě firmě M Czech Trans,“ vypočítává Kačer sponzory, bez kterých by se mladý závodník neobešel.

Tak jako každý mladý jezdec, i David má sen, který by si rád splnil. Možná překvapivě je ale trochu jiný, než mají jeho závodní vrstevníci. S Dakarem na něj nechoďte. „Chtěl bych se svézt v Daytoně. To je asi nejznámější trať pro čtyřkolky na světě,“ zasní se.

Další jeho sen je ale možná blíž ke splnění, než si myslí. Za titul českého mistra totiž dostal možnost tréninku s Chadem Wienenem, což je čtyřnásobný mistr světa a osminásobný mistr USA. „Trénink s ním bych si rád dal. Lákalo by mě si zajezdit i s úřadujícím mistrem světa Joelem Hetrickem,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poskytnuto Davidem Kačerem

Štítky david kačer, quadcross, liberec, mníšek, závody, neobyčejní, (ne)obyčejní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Chci jezdit rychle, říká David z Mníšku. I s vadou sluchu sní o Daytoně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.