Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dobrovolníci uklízeli meandry řeky Smědé. Nasbírali přes dvacet pytlů odpadu i pneumatiky z aut

Tři desítky dobrovolníků z řad členů a příznivců Jizersko-ještědského horského spolku (JJHS) vyrazily opět s příchodem jara uklízet v Přírodní rezervaci Meandry Smědé na Frýdlantsku. Podél toku řeky i v jejím korytu, v blízkosti obce Višňová, uklízeli odpadky. Kromě pětadvaceti pytlů smetí našli i čtyři pneumatiky.

Počasí nám letos bohužel moc nepřálo a jsme rádi, že i přesto přibližně třicet odvážlivců dorazilo. Oblékli se do holínek a pláštěnek a vyrazili hledat odpadky kolem řeky. Velice jim za to děkujeme a jsme rádi, že i ve velmi nepříznivém počasí se lidé vydají čistit přírodu od odpadků. Dokazují tak, že jim na stavu naší krajiny opravdu záleží,“ popsal předseda JJHS Pavel Schneider.

Dobrovolníci prošli asi pětikilometrový úsek, od mostu v Předláncích až po železniční most u osady Boleslav. Pytle naplnili nejrůznějším odpadem a objevili i vyhozené pneumatiky z automobilů.

Uklízet meandry Smědé vyrazili dobrovolníci už patnáctý rok, s akcí začali v roce 2005 a s několika přestávkami se k řece vrací opakovaně. „Náš spolek hodlá tento úklid zopakovat i v příštích letech a doufá, že přibude lidí, kteří s nepotřebnými věcmi nakládají tak, jak mají a ubude odpadků hromadících se v krásném prostředí přírodních meandrů řeky Smědé. Každý z nás nese za současný stav rezervace svůj díl zodpovědnosti,“ poznamenal Schneider s tím, že dobrovolníky v jejich úsilí letos podpořil Liberecký kraj a společnost Termizo.

Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější dobou, protože vegetace ještě nemá listí, terén není tolik zarostlý a odpad lze snadněji najít. Letos to však bylo o něco složitější, protože teplejší počasí přišlo dříve, a i příroda si proto s růstem pospíšila.

V Přírodní rezervaci Meandry Smědé je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno, a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci. Pravidelní účastníci této brigády mají možnost sledovat přirozený vývoj koryta vodního toku Smědé, které je každý rok trochu jiné, neustále se vyvíjí, mění svoji trasu a vytváří tůně a slepá ramena.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JJHS

Štítky dobrovolníci, úklid, Jizersko-ještědský horský spolek, PR Meandry řeky Smědé, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci uklízeli meandry řeky Smědé. Nasbírali přes dvacet pytlů odpadu i pneumatiky z aut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.