Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Obnova centra Lidové sady v Liberci zatím nezačne, vítěz soutěže BREX odstoupil

Rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady v Liberci zatím nezačne, vítěz soutěže - společnost BREX, od zakázky odstoupil. Liberecký kraj tak musí vybrat jiného dodavatele, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). O zakázku se přihlásilo sedm firem, kraj osloví dalšího v pořadí. V případě firmy Brex nejde ale podle hejtmana o jediný projekt, nad jehož dokončením teď visí otazník.

„Pokud by firma smlouvu podepsala, a pak odstoupila, projekt by tím skončil, takhle vybereme jiného dodavatele a snad to stihneme," doplnil Půta. Brex získal zakázku na rekonstrukci centra v Lidových sadech s cenou 174,58 milionu korun, podle hejtmana by se ale projekt neměl výrazně prodražit, protože rozdíly mezi uchazeči o zakázku nebyly velké. Největší obavy má vedení kraje z toho, aby se stavba stihla, kvůli dotaci musí být hotová v září příštího roku. Jinak ji bude muset kraj celou zaplatit ze svého.

Podle hejtmana staví Brex také centrum odborného výcviku ve střední zdravotnické škole v Turnově. „To snad dostaví, je skoro hotové," řekl Půta. Zhruba v polovině je podle něj ale stavba nových domů pro postižené, které firma staví v Semilech v rámci projektu transformace pobytového zařízení Služeb sociální péče Tereza v Benešově u Semil.

Nejhorší je podle Půty zřejmě situace v Rokytnici nad Jizerou, kde už loni začala rekonstrukce krajské silnice druhé třídy 294. Práce přijdou na 211 milionů korun, kraj získal na projekt evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), 46 miliony se podílí město Rokytnice. „Zatím začali plnit smlouvu jen pro město," poznamenal hejtman. Na krajských komunikacích má ale Brex v nějaké fázi rozestavěnosti i další stavby.

Brex stáhl v tomto týdnu většinu pracovníků z rekonstrukce přehrady Harcov v Liberci. Na dotaz ČTK to uvedla Hana Bendová, mluvčí Povodí Labe, které je investorem. Brex byl podle ní ale jen subdodavatelem. „Smlouva na realizaci stavby VD Harcov je uzavřena se sdružením firem Gardenline a Yucon CZ, předpokládáme, že náš smluvní partner přijme taková opatření, aby nahradil společnost Brex jinými poddodavateli nebo zajistil plnění předmětu díla vlastními silami," doplnila mluvčí.

Práce na rekonstrukci přehrady, která je kulturní památkou, začaly na podzim 2022. Kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi, vybudování podzemní štoly a odbahnění je přehrada vypuštěná, projekt za 388 milionů korun bez DPH má být hotový příští léto. „Stavba se v posledních týdnech začala dostávat do skluzu, avšak dosud byly příčinou spíše problémy technického rázu spojené zejména s vynucenou změnou technologie provádění těsnících injektáží," uvedla Bendová. Odstoupení Brexu je určitou komplikací, úplné zastavení stavby ale podle ní nehrozí.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, správa, památky, firmy, BREX, Liberecký, Povodí Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Copak, Půto, bojíš se, že se provalí, jak je Brex provázaný na Metrostav DIZ a CL-Evans zase na Syner? Do toho krimininálu půjdeš, šmejde.

Sobota, 27. dubna 2024, 21:25Odpovědět

Petr Horal

V článku mi chybí podstatná informace co bylo důvodem odstoupení Brexu a co má za problémy.

Sobota, 27. dubna 2024, 10:29Odpovědět

Karel Kontroverz

Brex je podle všeho provázaný na Metrostav (Metrostav DIZ, viz jednatel a další indicie)

Sobota, 27. dubna 2024, 21:23Odpovědět

Obnova centra Lidové sady v Liberci zatím nezačne, vítěz soutěže BREX odstoupil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.