Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Hasičů v Libereckém kraji je jako před deseti lety, mají lepší techniku

Hasičů v Libereckém kraji je zhruba stejně jako před deseti lety. Profesionálních přibylo, dobrovolných sice ubylo, ale mají více registrovaných dětí a mládeže. Díky různým dotacím mají hasiči i kvalitnější vybavení, jen kraj je od roku 2012 podpořil více než čtvrt miliardou korun. Krajská starostka sdružení hasičů Jiřina Brychcí jako problém vnímá nezájem mladých aktivně se zapojit.

Stejně tak jako obce a města i my ve sdružení cítíme stejný problém, nezájem a neochotu mladší generace zapojit se do samostatné práce," uvedla Jiřina Brychcí.

Plný stav nemají v kraji aktuálně ani profesionální hasiči, shánějí zhruba 20 lidí. „Pro řadu uchazečů bývá náročné splnit některé z požadavků, které jsou na ně kladeny, například testy fyzické zdatnosti či psychologické testy," uvedla krajská mluvčí profesionálních hasičů Jaroslava Benešová. Práce u hasičů je navíc náročnější. Loni měli v kraji skoro 7500 výjezdů, což je bezmála o 3200 více než v roce 2014. Denně tak mají hasiči v kraji v průměru kolem 20 zásahů. I kvůli nárůstu činnosti profesionálních hasičů přibývá, v roce 2014 jich bylo v kraji 260 a nyní už téměř 320.

Důležitou roli při zásazích mají podle Benešové i dobrovolné jednotky. Jejich druhou podstatnou rolí je spolková činnost ve městech a obcích. V kraji je 293 dobrovolných hasičských sborů, což je stejně jako před deseti lety. Za tu dobu jim ale skoro 550 členů ubylo, registrovaných je nyní 15.571 hasičů. Daří se jim ale navyšovat počet nedospělých členů, těch aktuálně evidují 3118, což je zhruba o 600 více než v roce 2014. „Zájem je a děti náročná práce v kolektivech baví. A práce s mládeží je směřována na přípravu členů a příslušníků jednotek," dodala Brychcí.

Kroužky hasičů patří mezi oblíbené například v krajském Liberci. „Zájem je veliký, nabídka je pestrá," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. Podle ní k tomu přispívá, že finančně jsou dětské kroužky hasičů levnější než třeba jiné sportovní.

Ve stotisícovém Liberci se podle Kodymové drží počet hasičů dlouhodobě zhruba na 150. „Je zde samozřejmě přirozená fluktuace, ale dá se říci, že početní stav je stejný jako před deseti lety," dodala Kodymová. Pod město patří osm dobrovolných sborů, techniku mají podle mluvčí na slušné úrovni. „Největší část cisternových automobilových stříkaček byla obměněna v letech 2006 až 2010, poslední zatím v roce 2019. Momentálně město dokončuje obměnu dopravních automobilů," dodala.

Brychcí míní, že technika hasičů v kraji se za poslední roky dostala na vysokou úroveň, čemuž pomáhá i dlouhodobá finanční podpora kraje. Letos na podporu profesionálních i dobrovolných hasičů rozdělí kraj rekordních 38,7 milionu korun. „Jen od roku 2012 jsme na dobrovolné i profesionální hasiče vyčlenili ze čtyř hlavních dotačních programů částku přesahující čtvrt miliardy korun,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Lepší techniku získávají dobrovolné jednotky i díky spolupráci s profesionálními hasiči. „V rámci pravidelné obměny zásahové techniky Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje přechází na novější, modernější typy vozidel a vyřazuje starší typy zásahových vozidel, které jsou následně nabízeny dobrovolným kolegům. Naposledy jsme takto předali pěti jednotkám sborů dobrovolných hasičů obcí Libereckého kraje pětici cisteren koncem října minulého roku," uvedla Benešová.

Loni si profesionální hasiči pořídili i několik aut díky evropským dotacím, za 53 milionů korun koupili automobilový žebřík, automobilovou plošinu a cisternovou automobilovou stříkačku. „Inovace se samozřejmě netýkají pouze zásahové techniky, ale například i zásahových oděvů," uvedla Benešová. S jejich výměnou začali hasiči v kraji před dvěma lety. Jeden třívrstvý stojí okolo 22.000 korun, letos jich chtějí hasiči koupit 100. „Naším cílem je to, abychom v roce 2025 dokončili obměnu u všech hasičů, kteří třívrstvý zásahový oděv ke své práci používají," dodal krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, hasiči, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičů v Libereckém kraji je jako před deseti lety, mají lepší techniku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.