Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

V Jičíně začínají tradiční Valdštejnské slavnosti, dorazí i Komenský

Propojit dvě mimořádné barokní osobnosti, učitele národů Jana Amose Komenského a vévodu Albrechta z Valdštejna. Přesně to je cílem letošního ročníku Valdštejnských slavností, které dneska ve městě pohádek začínají.

Valdštejnské slavnosti startují dneska a celé město jimi ožije až do neděle. které se konají od čtvrtka 16. května do neděle 19. května.  Dneska od 18:00 bude v Biografu Český ráj živý podcast Přepište dějiny v podání Martina Gromana a Michala Stehlíka, kteří se zaměří na historický odkaz Albrechta z Valdštejna a Jana Amose Komenského. Zítra od půl deváté večer bude na Nocturno v podání smíšeného sboru Smetana na zahradě Lepařova gymnázia.

Hlavním dnem slavností bude sobota. Náměstí bude obležení Valdštejnských vojsk. Dopoledne vyrazí družina v čele s vévodou z Valdštejnské lodžie a průvodem projde lipovou alejí až do centra. Přibližně v 11:00 se vévoda přivítá s purkmistrem, radními a hosty a projde si slavnostní trhy. "Připraveny budou sobotní trhy. Letos dorazí i nečekaný host, a to sám Jan Amos Komenský, jeden z nejvýznamnějších evropských myslitelů baroka a doby protireformace. Jistě se mezi vévodou a učitelem národů dočkáme zajímavého jiskření, neboť jejich názory, vyznání i životní postoje byly velice odlišné," uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Jan Jireš.

V sobotu se na Žižkově náměstí shromáždí pochodňový průvod. Půjde do zámeckého parku, kde ve 21:00 začne tradiční barokní zahradní slavnost. Zažijte taneční vystoupení nebo ukázky dobových soubojů. Vyvrcholením bude benátský ohňostroj.

Zakončení slavností proběhne ve Valdštejnské lodžii v neděli 19. května ve 14:00 a bude velkolepé. Slavnost poznání bude dalším vrcholem valdštejnských dnů. Komponovaný program, do něhož bude zapojen i nový společenský sál Theatron v historické památce, nechá střetnout osobnosti Albrechta z Valdštejna a Jana Amose Komenského. Valdštejnská lodžie je totiž jedním z míst na trase Cesta Valdštejnských architektů, která propojuje památky na české a polské straně spjaté s Valdštejnskou architekturou. V rámci stejnojmenného projektu financovaného z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko zde vznikla nová návštěvnická expozice a byly zpřístupněny další zrekonstruované prostory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jičín

Štítky slavnosti, Jičín, Valdštejn, kultura, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně začínají tradiční Valdštejnské slavnosti, dorazí i Komenský  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.