Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Fasádu muzea skla a bižuterie ozdobila netradiční skleněná koláž

Geometrická skleněná koláž architektky Terezy Šváchové nově zdobí fasádu Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Skleněné desky mají dichroický efekt, a tak z každé strany nabízí neustále nové pohledy na fasádu Pelantova schodiště, kam bylo dílo umístěno.

Koláž s názvem Zdánlivá přítomnost byla odhalena v rámci muzejní noci.

Těžištěm návrhu je tabulové sklo s dichroickým efektem reagující na světlo. Vytváří dojem z neustálého pohybu, fasáda se díky němu mění každý den i roční dobu. Pět ze šesti ploch je vůči sobě systematicky nakloněno a vytvářejí barevný dialog jak mezi sebou, tak s bezprostředním okolím.

Nové dílo se drží původně vymezených hranic a účelně vytváří dynamický kontrast s bílou plochou v pozadí. Jako slunce při prvním jizerskohorském sněhu. Největší z ploch zůstává zdánlivě prázdná, v průběhu času ji ale zaplňuje množství barevných odrazů trojúhelníkových skel kreslících pastelový obraz původních jizerskohorských jedlí tyčících se nad tolik typickými rašeliništi,“ vysvětlila své pojetí autorka návrhu Tereza Šváchová, která zvítězila ve veřejné soutěži, kterou jablonecké muzeum vyhlásilo v prosinci minulého roku. Z desítky návrhů její dílo vybrala odborná porota složená z architektů, v čele s Davidem Vávrou, památkářů a vedení muzea.

Bodově kotvené tabule skla s dichroickým efektem jsou vrstvené sendvičem folií, tedy bezpečné a pro účely čistění fasády i demontovatelné. Dichroická vrstva umožňuje jinak bezbarvému sklu v závislosti na úhlu pohledu a typu světelného paprsku selektivně odrážet různé vlnové délky, zatímco jiné propustí.

Mně osobně nová instalace výrazně připomíná původní mozaiku modrozelené barvy, která byla z fasády v průběhu let odstraněna. Tato však nádherně zrcadlí sousední secesní dům, ale také ševelící listí okolních stromů,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Pelantovo schodiště ze 60. let minulého století je stylově pravdivou stavbou, která vědomě pracuje s monochromní bílou barvou, geometricky čistým rastrem a stínohrou reliéfu fasády.

Ohodnoť článek

Foto MSB

Štítky fasáda, sklo, instalace, muzeum, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fasádu muzea skla a bižuterie ozdobila netradiční skleněná koláž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.