Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

V areálu Nemocnice Frýdlant začala demolice léta nevyužívané kotelny

V areálu Nemocnice Frýdlant začala demolice léta nevyužívané kotelny. Zbourání zchátralého objektu včetně rozebrání komína, vyčištění a rekultivace prostoru a výsadby stromů a keřů na uvolněném místě přijdou město na 3,8 milionu korun. Původně ale projektanti náklady odhadovali na více než dvojnásobek. Radnice na projekt získala dotaci ze Státního fondu podpory investic, pokryje velkou část nákladů, řekl místostarosta Jiří Stodůlka (ODS).

„Na místo už dnes najela těžká technika, samotné bourací práce začnou v úterý. Zajistili jsme i hasiče, aby místo zkrápěli, aby se tolik neprášilo," uvedl Stodůlka. Kvůli bourání bude podle něj uzavřena přístupová cesta na zadní parkoviště v areálu nemocnice. „Samotné bourání by ale nemělo trvat dlouho," řekl. Stavbaři podle něj nejprve budovy zbourají, suť pak převezou na nedaleký pozemek, kde materiál rozdrtí, aby ho mohli použít k rekultivaci prostoru.

„Centrální kotelna s komínem už nemá ve frýdlantské nemocnici žádný význam, protože dnes má každá budova svoji lokální kotelnu a tato, která kdysi fungovala nejen pro nemocnici, ale i pro okolní sídliště, už je více jak 20 let nefunkční. V posledních letech bojujeme s tím, že se nám tam stahují bezdomovci a narkomani, a tak jsme neustále řešili rozbitá okna, dveře, vytrhané mříže, jak se nám tam dobývali nezvaní hosté," řekl k důvodům demolice místostarosta.

K zemi půjde patrová kotelna, tři komíny, strojovna, základové konstrukce bývalého skladu a provizorní kotelna. Těžká technika budovy postupně rozebere, a to včetně komína kotelny. „Po roztřídění materiálu bude stavební suť recyklována. Čistý nadrcený materiál bude ze 70 procent opět využitelný na zásyp podzemních částí původních objektů," popsal postup prací Milan Kysela z investičního oddělení města.

Po odstranění budov a komínů přikryje plochu 2886 metrů čtverečních vrstva ornice s humusem. „Celé území pak bude osázeno 31 kusy listnatých stromů a 97 keři. Volný prostor mezi vysazenými dřevinami a keři bude oset travinami a bylinami," dodal Stodůlka. Revitalizace celého území by podle něj měla být včetně výsadby hotová do listopadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky ČR, stavby, správa, nemocnice, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu Nemocnice Frýdlant začala demolice léta nevyužívané kotelny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.