Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Na kostele v Křižanech ožijí věžní hodiny. Stroj z roku 1902 opraví pravnučka stavitele

Věžní hodiny na kostele sv. Maxmiliána v Křižanech se zhruba po dvou letech opět rozejdou. Dnes je z věže kostela snesla odborná firma, která se ujme jejich repase a znovu je probudí k životu. Obnovený bude i ciferník a hodiny dostanou nové ručičky. Hodinový stroj z roku 1902 zrenovuje pravnučka hodináře, který je před více než sto dvaceti lety postavil.

Hodiny postavili v roce 1902 v rodinném hodinářství Hainz, kde se věnuje řemeslu již sedmá generace. Křižanské věžní hodiny si nyní vezme do péče Marie Nesnídalová, jejíž pradědeček zdejší hodiny postavil.

Nevěděla jsem, že zdejší hodiny stavěl můj předek, protože nemáme seznamy hodin vyrobených v naší firmě. Každé hodiny, co dělali předci mají čísla, ale soudruzi v rámci znárodnění všechno vyházeli, tak že mi netušíme, kde všude naše hodiny jsou. Když jsem do Křižan, přijela, tak jsem si říkala: Ha, hainzovský ručičky, které mají takový typický tvar. Tam by mohly být naše hodiny. A také byly. Tak že je to příjemné překvapení,“ popisuje hodinářka. Stává se prý často, že nějaké objeví. Strojky totiž na sobě mají i název firmy, která je vyrobila a lidé se pak snaží dohledat informace na internetu a na rodinnou firmu Hainz narazí. Ostatně zdejší hodináři založili svůj podnik už v roce 1836 a mimo jiné pravidelně opravují i třeba Staroměstský orloj v Praze.

Hodiny z kostela sv. Maxmiliána jsou klasické čtvrťové konstrukce, což znamená, že odbíjejí vždy ve čtvrt. Jde o typický stroj, který se v období svého vzniku běžně vyráběl.

V rámci repase proběhne celá demontáž stroje, převložkování ložisek a nějaké úpravy, co budou potřeba. Hodiny posadíme na rám, kde bude elektrický nátah, a tak se budou samy natahovat. Nebudou se muset natahovat každý den, jako tomu bylo doposud. Proto vlastně ty hodiny nechodí, protože nebyl nikdo, kdo by je chodil každý den natahovat. A teď už nejdou, protože nejsou udržované, nikdo je nepromazával a já myslím, že od roku 1902 nebyly z věže nikdy pryč,“ popsala Nesnídalová.

Iniciativy na obnovu kostelních hodin se chopili zdejší lidé, společně s křižanskou farností a obcí. Jejich obnova přijde na necelých 190 tisíc korun, kdy na část se podařilo získat krajskou dotaci, část zaplatí církev a dárci a největší finančně příspěvek přidá obec.

Stáli jsme o to, aby se hodiny znovu zprovoznily. Už dva roky nefungují. Přemýšlelo se o novém stroji, ale mě se podařilo do toho vstoupit a zjistili jsme, že je uvnitř hodinový stroj z roku 1902 firmy Ludvik Heinz, která dodneška funguje. Tak jsme se dohodli společně s pane farářem i panem starostou, že by se hodiny opravily repasí,“ popsal jeden z křižanských obyvatel Jan Králík.

Jeho slova potvrdil i starosta Křižan Václav Honsejk. „Někteří místní se už zlobili, že hodiny nejdou, byli na ně zvyklí. Rádi jsme opravu podpořili. Stojíme i o to, aby se postupně rekonstruoval kostel,“ řekl starosta. Ovšem nepůjde to asi tak rychle, protože je to finančně náročné a dostatek peněz nemá ani církev jako vlastník a ani je nemůže vydat z rozpočtu obec. Ta si navíc vloni převzala do správy kostel v Žibřidicích, který je v mnohem horším stavu, a tak prioritně bude energii i peníze směřovat spíše na jeho záchranu.

Jsem hrozně rád, že oprava začíná a budeme se těšit na září, kdy by se hodiny měly na věž vrátit. Uděláme kolem toho velkou slávu,“ popsal administrátor křižanské farnosti Michal Olekšák.

Ještě před tím, v rámci Noci kostelů, v pátek 7. června, uspořádají na zdejší faře mimo jiné přednášku restaurátorky, která bude hodiny obnovovat. „Chceme, aby lidé věděli, co je to za hodinový stroj, jaká je jeho historii a co vše se s ním bude dělat,“ popsal Olekšák a dodal: „Jejich renovace je takové symbolické zahájení obnovy celého areálu kostela sv. Maxmiliána do budoucna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky renovace, hodiny, Křižany, Ludvik Hainz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kostele v Křižanech ožijí věžní hodiny. Stroj z roku 1902 opraví pravnučka stavitele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.