Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

V Liberci letos nebylo nutné losovat děti ze spádové oblasti ani na jedné škole

Zcela bez losování dětí ze spádového území se obešly letos zápisy do prvních tříd 20 městských základních škol ve stotisícovém Liberci. Loni se losovalo v ZŠ Na Výběžku. Na podzim by do škol mělo nastoupit podle aktuálních údajů zhruba 1090 dětí, což je asi o 120 více než v tomto školním roce, informoval náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

„Na jisté číslo se dostaneme až v září, až ty děti buď přijdou, anebo zkrátka do základní školy nepřijdou. Mohou tam být ještě nějaká stěhování směrem z Liberce i směrem do Liberce, takže to berme všechno jako předběžná čísla," řekl náměstek. Počet dětí, jež nastoupí do škol, mohou podle něj ovlivnit také odklady. V předchozích letech mělo v Liberci o rok odložený nástup do základní školy mezi 220 až 250 dětmi, letos zatím školy vědí zhruba o 150.

Žádný zásadní problém při letošních zápisech podle Langra nenastal. „Nikde jsme nelosovali spádové děti. Dokonce ve školách, kde v minulosti nějaký problém byl, tak jsme dolosovávali nespádové, což byl třeba Výběžek (ZŠ Na Výběžku), i když to bylo v počtu dvou tří dětí," uvedl náměstek.

Losování spádových dětí letos hrozilo na ZŠ Lesní. Tato škola se každoročně potýká s takzvanou spádovou turistikou, kdy někteří rodiče krátce před zápisem přehlásí bydliště dítěte, aby patřilo pod školu, kam ho chtějí umístit. ZŠ Lesní pro příští školní rok mohla přijmout 54 dětí, jen ze spádové oblasti ale měla 72 přihlášek. „S radostí Vám můžeme oznámit, že po vyřešení došlých žádostí o odklad povinné školní docházky a po přijetí některých našich spádových uchazečů na jiné, rodiči preferované školy, dokážeme vyhovět žádostem o přijetí všech našich spádových uchazečů," uvedl na webu školy její ředitel Jiří Dvořák.

Podle náměstka se dá očekávat, že letošní rok byl v Liberci jedním z posledních s takto velkým počtem dětí u zápisů do prvních tříd. „Porodnost nám jasně ukazuje, že ta čísla v dalších letech půjdou docela strmě dolů. V loňském roce počet narozených v Liberci byl až o 300 dětí méně, než bývá obvyklé. Na druhou stranu neumíme tam zatím samozřejmě dopočítat migraci, která v Liberci vždycky hraje poměrně zajímavou roli, takže uvidíme až v tom daném roce při samotných zápisech," dodal Langr.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, školy, Liberec, základní, zápisy, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci letos nebylo nutné losovat děti ze spádové oblasti ani na jedné škole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.