Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Spolek obnovil poutní místo Janovické poustevny, vysvěcení bude o víkendu

Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) obnovil poutní místo Janovické poustevny u Janovic v Podještědí na Liberecku. Opět tam je křížová cesta s obrázky, vztyčený hlavní kříž i vyčištěná skalní kaplička. Litoměřický biskup obnovené poutní místo znovu vysvětí v sobotu odpoledne. V tiskové zprávě o tom informoval místopředseda výboru JJHS Michal Vinař.

Neobvykle členěnou poustevnu v borovém lese začali podle dochované pověsti budovat mniši Thomas a Valerian, kteří se zde usídlili v roce 1788. U skal si vybudovali srub a do pískovcových skal vytesali několik výklenků a místnosti pro svaté obrázky. „Mimo zbožnosti se věnovali léčení a výuce místních lidí. Když zemřeli, byli pohřbeni nedaleko poustevny. Na jejich počest byla k poustevnám v roce 1834 uspořádána první pouť, při které bylo místo i vysvěceno," uvedl Vinař.

Křížová cesta včetně jeskyně zde byla vybudována pravděpodobně po roce 1864 majitelem pozemku Antonem Rudolphem. „V roce 1912 bylo místo obnoveno, ale tradice poutí rychle slábla a definitivně se vytratila s vystěhováním většiny německy mluvících obyvatel Janovic. Místo upadlo v zapomnění, obrázky zmizely nebo byly zničeny," uvedl Vinař.

Až na konci 20. století bylo podle něj toto místo vyčištěno, z části opraveno a doplněno o prostou Kalvárii s dřevěným křížem. „I na ni však zub času zapravoval, kříž spadl, obrázky křížové cesty se rozpadly," dodal. Proto členové spolku toto poutní místo letos na jaře opět opravili. Pomáhali jim v tom studenti dvou středních škol v Liberci a Vendula Císařovská, jež je autorkou obrázků křížové cesty, která je v originále umístěná v kostele sv. Jakuba v Bořejově na Českolipsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, památky, církve, rekreace, Janovice v Podještědí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolek obnovil poutní místo Janovické poustevny, vysvěcení bude o víkendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.