Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Studentka ukáže lidem, jak může vypadat Malé náměstí vlídněji

Jak by mohlo ožít Malé náměstí v Liberci, proměnit se a stát se navštěvovaným. Tuto otázku si pokládá ve své bakalářské práci studentka tvorby ve veřejném prostoru, fakulty architektury Technické univerzity v Liberci, Anna Böhmová. Se stejným dotazem se obrátila i na Liberečany a vyústěním jejího zjišťování a snahy ukázat na místo, které by šlo proměnit, bude v sobotu 8. června akce Malé náměstí jinak.

S místem jsem tápala. V Liberci je hodně míst, která by se dala řešit. Ale nakonec jsem se rozhodla pro Malé náměstí, protože mi přijde, že má potenciál. Je v centru a kolem jsou pamětihodnosti jako kostel anebo Valdštejnské domy, ale přitom ten prostor nedrží moc pohromadě,“ popsala Anna Böhmová.

Všimla si také toho, že většina lidí dojde na Sokolovské náměstí, ale dál už nejdou, což je podle ní škoda. „Sama jsem budoucnost prostoru vymýšlet nechtěla, proto jsem zapojila občany. Vytvořila jsem dotazník a rozšířila přes Facebook. Udělala jsem také letáčky z QR kódem a roznesla je všude možně,“ popisuje první část svého průzkumu studentka. Ve druhé fázi pak uspořádala setkání ve vinárně přímo na náměstí, kde se moderovanou diskusí snažila zjistit od lidí, co by se jim na náměstí líbilo, co jim tak chybí a podobně.

Snažila jsem se průzkum cílit hlavně na lidi z okolí Malého náměstí, protože asi ty ten prostor zajímá víc než třeba někoho z druhého konce Liberce,“ podotýká Böhmová a pokračuje: „Trochu jsem se zezačátku bála, jak budou lidé reagovat, že mě budou odrazovat. Ale naopak mě výsledek průzkumu překvapil a vzešlo z něj, že i lidé nejsou moc spokojení s tím, jak místo vypadá. Místo parkoviště s rušnou silnicí by tam rádi měli zeleň a nějaké posezení i akce jako kulturní program nebo trhy, což zaznívalo v odpovědích hodně.“ V návrzích se objevilo i třeba propojení s parkem u kostela.

Přání zdejších lidí se teď pokusí na půl dne zhmotnit uspořádáním akce Malé náměstí jinak, kam může přijít každý.

Na půl dne zmizí z parkoviště auta a místo nich bude posezení. Každý si může přijít dát občerstvení, které obstaráme se zdejší vinárnou Světoběžník. Zajišťuji také zeleň, aby si mohli lidé představit, jak by vypadal prostor s rostlinami. Domluvené mám také komentované prohlídky v zahradě kostela s profesorem z naší pedagogické fakulty,“ vyjmenovává Böhmová. Připravuje také různé workshopy, program pro děti a vše doprovodí živá hudba.  

Já vlastně dělám podmínky proto, abych něco zjistila a ukázala lidem, že s tím místem lze něco udělat. Doufám, že to také může nastartovat diskusi o proměně tohoto místa,“ dodává studentka.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Böhmová

Štítky studentka, fakulta architektury, Malé náměstí, akce, proměna, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Dobrý den. Jsem šťastná, že se někdo začal zabývat tímto problémem, který dlouho vnímám, stejně jako tato studentka. Náš nejvýznačnější kostel v asfaltovém moři opravdu nereprezentuje význam památky. Cokoli, co by se mohlo realizovat díky participačnímu rozpočtu bude dobré. Zas tolik historických památek v Liberci nemáme, abychom je mohli opomíjet.

Úterý, 28. května 2024, 08:47Odpovědět

Studentka ukáže lidem, jak může vypadat Malé náměstí vlídněji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.