Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

K fotovoltaické elektrárně v Ralsku chystá Liberecký kraj třetí kolo konzultací

K připravovanému projektu fotovoltaické elektrárny na letišti v Ralsku na Českolipsku plánuje Liberecký kraj ještě třetí kolo předběžných tržních konzultací, doporučili to experti. Řešit by mělo možnosti připojení do distribuční sítě, které je klíčové, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Výsledky předběžných konzultací a další postup v přípravě miliardové investice projednají krajští zastupitelé na zasedání v úterý 28. května.

Areál v Ralsku o rozloze 300 hektarů převzal kraj v roce 2007 od státu. Letiště naposledy využívala sovětská armáda, která ho opustila v roce 1991, od té doby na 2,5 kilometru dlouhé ranveji přistávají jen malá sportovní letadla. Plocha se podle vedení Libereckého kraje nabízí k energetickému využití. První záměry na zastavění letištní plochy solárními panely se objevily už před 15 lety, v době, kdy podobné projekty byly na vzestupu v souvislosti s vysokými výkupními cenami elektřiny. Ze záměru ale tehdy sešlo.

Teď patří výstavba solární elektrárny na bývalém vojenském letišti k prioritám Libereckého kraje. „Naším dlouhodobým záměrem je energetická soběstačnost kraje a jeho příspěvkových organizací, fotovoltaiky jsou budoucností v energetice," řekl Miklík. Kraj si proto nechal na univerzitě v Ostravě zpracovat studii, která v maximální variantě počítá s instalovaným výkonem bezmála 104 MW. Odhadované náklady se blíží ke třem miliardám korun, nespotřebovanou elektřinu by bylo možné využít k výrobě vodíku.

Předběžné tržní konzultace zatím podle Miklíka ukázaly, že záměr je realizovatelný a že je možné vybudovat na ploše fotovoltaickou elektrárnu a zároveň ji využívat k rekreaci a sportovnímu létání. Do konzultací se zapojily čtyři firmy, závěry jsou veřejně přístupné na webu kraje. Příprava projektu bude podle předběžných odhadů trvat tři až čtyři roky. Investoři doporučili vybudovat nejprve fotovoltaickou elektrárnu a až v dalším kroku další technologie jako bateriové úložiště, dobíjecí stanici nebo výrobu vodíku.

Záměr má i své odpůrce. „Je ale evidentní, že letiště jako bývalý brownfield je jednou z lokalit, která je pro elektrárnu vhodná, protože se nebude zastavovat zemědělská půda ani trvalý travní porost. Je také evidentní, že závazky a plány České republiky na výstavbu fotovoltaických elektráren bez využití podobných lokalit nebudou v budoucnosti možné," dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V bývalém vojenském prostoru není plánovaná elektrárna prvním podobným projektem. Velká fotovoltaická elektrárna s instalovaným výkonem bezmála 56 megawattů (MW) vyrostla už v roce 2010 v pěti lokalitách u Ralska a Mimoně a dnes ji provozuje skupina ČEZ. Podle firmy jde v Česku o jednu z nejvhodnějších lokalit pro výrobu elektřiny ze slunečního záření. Instalovaný výkon elektrárny představuje téměř polovinu instalovaného výkonu všech solárních elektráren v Libereckém kraji, který na konci loňského roku dosáhl 113,9 MW.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, fotovoltaická, Liberecký, Ralsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K fotovoltaické elektrárně v Ralsku chystá Liberecký kraj třetí kolo konzultací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.