Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

„Zaplatili nám čtyřhvězdičkový hotel a letenky!“ Jak si Kreml získává stoupence mezi mladými Čechy

V březnu tohoto roku navštívila trojice mladých Čechů – v Rusku studující plzeňský městský zastupitel Jakub Zieba, člen KSČM Richard Štěpán a bloger a podporovatel SPD Martin Augustin – Světový festival mládeže v Soči, jehož počátky sahají do dob studené války. Cestovné, ubytování, plnou penzi i další náklady během třítýdenní akce, kde vystoupili čelní představitelé kremelského režimu, české delegaci uhradil ruský stát.

Text byl původně publikován na portále investigace.cz, který provozuje České centrum pro investigativní žurnalistiku o.p.s.

Opakovaná vystoupení Vladimira Putina, projevy kremelského mluvčího Dmitrije Peskova, ministra zahraničí Sergeje Lavrova a mluvčí ministerstva zahraničních věcí Marije Zacharovy, ale i šéfa Sberbank Germana Grefa a patriarchy Kirilla. To není konference ruské politické smetánky, ale součást programu letošního Světového festivalu mládeže v Soči. Událost navazuje na skoro osmdesátiletou tradici, jež započala v poválečné Praze. Cílem jak prvního, tak všech následujících ročníků tohoto setkání bylo „etablování mezinárodního antiimperialistického mládežnického hnutí“.

„Žádná propaganda“

Devatenáctiletý Štěpán, čtyřiadvacetiletý Augustin a pětadvacetiletý Zieba, kteří festival navštívili, si však žádné prokremelské nebo „antiimperialistické“ propagandy během akce údajně nevšimli. „Až na výjimku jedné výstavy věnované NATO, ale ta byla úplně zastrčená,“ líčí Štěpán během besedy věnované jejich návštěvě Ruska. Nahrávku z tohoto setkání zveřejnil na youtubovém kanálu vlastenecký spolek „My, lidé“, který Richard Štěpán založil.


Jakub Zieba a Richard Štěpán na Světovém festivalu mládeže v Soči Zdroj: Jakub Zieba, Facebook

Citovaná výstava nesla název „NATO: Příběh podvodu, příběh zla“ a podle organizátorů měla představit „vizuální důkazy bezohlednosti a krutosti NATO skryté pod rouškou mírumilovné rétoriky. Nabízí autentické artefakty, fotografie předních ruských zpravodajských agentur a multimediální instalace.“

Exponát na výstavě „NATO: Příběh podvodu, příběh zla“ v rámci Světového festivalu mládeže. Zdroj: fest2024.com

Hlavním tématem festivalu mládeže pořádaného v Rusku ale podle webu akce bylo především budování spravedlivého multipolárního světa založeného na spolupráci národů a rovnováze jejich zájmů. „Chceme žít ve spravedlivějším světě? Nebo chceme, aby mezi národy byla konkurence a vykořisťování?“ shrnuje Augustin podstatu setkání v Soči, kde měli účastníci rovněž možnost protáhnout svá těla každodenní ranní rozcvičkou. K tomu jim například zazpíval svůj největší hit „Jsem Rus“ ruský zpěvák Shaman. Poté následoval bohatý program. 

Například projev s názvem „Sankce jako symbol úpadku“, který přednesla Karin Kneissl, bývalá rakouská diplomatka, jež musela na funkci rezignovat kvůli vazbám na Vladimira Putina. „Fakticky se mnohá evropská ministerstva vůbec neřídí zákony. K mé hluboké lítosti skutečné právo a svoboda opouštějí země EU. Sankce uvalené na Rusko nejvíce škodí zemím, které je uvalují,“ řekla Kneissl a dodala, že selhání sankcí je vidět i v Rusku. Od minulého roku exdiplomatka šéfuje nově zřízenému výzkumnému geopolitickému centru na půdě Petrohradské státní univerzity.

Hudební show s názvem „Věříme v Rusko“, která se věnuje „utrpení lidí Donbasu“ Zdroj: fest2024.com

V rámci diskuze s názvem „Kam zmizel medvěd? Současný obraz Ruska v multipolárním světě“ pak na festivalu mezinárodní novináři, politologové, pedagogové a influenceři zkoumali, jaké techniky používají protiruská média k podkopávání důvěryhodnosti Ruska. Mezi avizovanými odborníky byli i německý krajně pravicový politik ruského původu Richard Gretzinger ze strany AfD, finský prokremelský sociolog a „zástupce Doněcké lidové republiky (DLR) ve Finsku“ Johan Bäckman, jenž dostal podmíněný trest za to, že stalkoval finskou investigativní novinářku Jessikku Aro a vyhrožoval jí, nebo italský proruský bloger s ruskými kořeny Lorenzo Bagnati a německý člen motorkářského klubu Noční vlci, který již dlouhou dobu žije v Rusku, Sven Marco Mario Kuhn.

Během mediálního workshopu dále šéfredaktorka televizního kanálu Russia Today Margarita Simonjan vyučovala, kde hledat pravdu, jak se bránit fake news i jak odrážet útoky v rámci informační války vedené proti Rusku ze strany Západu. „V dnešním světě, kde je mnohem více fejků než pravdivých zpráv, je jediným způsobem, jak se před nimi chránit, přísně si vybírat zdroje informací. Pokud si předplatíte RIA Novosti, ujišťuji vás, že tam žádné fake news nejsou,“ řekla

Jiná než protiruská hybridní a sankční válka se ale v rámci festivalového programu s více než osmi sty akcí zaměřených mimo diplomacii na ruskou vědu, kulturu a technologie, nezmiňovala. Vlastenecký postoj k válce v Ukrajině nebyl podle účastníků Štěpána a Augustina organizátory festivalu vnucován, ale pocházel od samotných delegátů – běžných lidí. „Kdo chtěl, mohl zajít na besedu s politiky z Donbasu,“ upřesňuje Augustindalším rozhovoru

Festivalová diskuze s názvem „SVOje (Speciální vojenská operace – pozn.redakce) vlast. Dobrovolníci z Donbasu“ Slovo „válka“ pro konflikt v Ukrajině se v rámci festivalu nevyužívá. Zdroj: fest2024.com

„Ve frontě na přednášku Lavrova jsme potkali dva mladé bojovníky z Donbasu, kteří tam vyrůstali. Bojovali tam od svých 18 let, teď je jim 24. Čekal jsem z jejich strany odmítnutí, protože naše země dodává zbraně Ukrajině. Nebrali nás špatně, naopak nám poděkovali za to, že jsme dorazili. Dodnes jsme s nimi ve spojení,“ souhlasí s kamarádem Štěpán. Z cesty do Ruska strach neměl – nejvíc se obával návratu do Česka. „Bál jsem se, co se bude dít, až se vrátím. Moje obavy se ale nenaplnily,“ podotýká během besedy. 

„Vždyť z toho Rusko nic nemá“

Mladíci v Rusku strávili tři týdny od konce února do poloviny března – týden v lázeňském městě Soči na břehu Černého moře v prostorách bývalého olympijského městečka, zbytek pobytu pak pro vybrané delegáty proběhl v různých regionech – ve třiceti předem připravených lokalitách, kam spadaly i ukrajinský Luhansk a Sevastopol. Češi se po týdnu v Soči přesunuli vlakem do Volgogradu a Kaliningradu. „Během putování jsme se zastavili v Moskvě, kde jsme strávili několik dní,“ dodávají. 

Česká delegace – Zieba, Štěpán a Augustin – byli v Soči ubytováni v hotelu Bridge Resort Zdroj: YouTube, Jakub Zieba

Letenky do Ruska přes Turecko a přesuny uvnitř země, ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu postaveném pro olympioniky, stravování i dvoutýdenní regionální program hradily podle slov Štěpána a Augustina ruské úřady. „Pro nás to byl způsob, jak se zdarma podívat do Ruska,“ připouštějí mladíci během besedy a dodávají, že dostali i dárky a hrazené SIM karty i bezplatný přístup do fitka a wellness. Kolik by museli zaplatit, pokud by si podobnou cestu i pobyt hradili sami? Standardní pokoj včetně snídaně, oběda a večeře v hotelu Bridge Resort, kde Češi v Soči bydleli, vyjde na 30 tisíc korun za týden. Dalších 20 tisíc stojí nejlevnější zpáteční letenky z Prahy do Ruska, plus regionální program včetně dopravy a pobytu v jiných městech v hodnotě několika desítek tisíc korun na osobu.

Aby se zdarma dostali na festival, museli zahraniční uchazeči vyplnit přihlášku a napsat esej na jedno z několika témat festivalu. Vybrat si mohli mezi tématy jako například „Mnohonárodní jednota“, „Záchrana rodiny ve jménu dětí a světa“ nebo „Odpovědnost za osud světa“. Posledně jmenované si zvolili Štěpán i Augustin. Mimo to museli formou videa podobně jako jiní uchazeči odpovědět v ruštině nebo v jiném jazyce na otázku, jakou perspektivu spolupráce vidí mezi Ruskem a jejich zemí.

Martin Augustin během regionálního programu Světového festivalu mládeže Zdroj: YouTube, My, Lidé

O festivalu se mladí Češi dozvěděli prostřednictvím čtyřiašedesátileté Yvety Rychtaříkové, autorky deep state kanálu Proud národní hrdosti. O možnosti podat přihlášku na tuto akci ale informovaly i stránky KSČM a Ruský dům v Praze. „Měli jsme štěstí, že se z Česka nehlásilo tolik lidí, takže konkurence nebyla velká,“ konstatuje při besedě Štěpán. Oproti Česku čítala například slovenská delegace podle slov obou mladíků 40 lidí. Celkem se festivalu zúčastnilo deset tisíc mladých lidí ze zahraničí včetně delegace ze Severní Koreje. „Potkali jsme lidi snad ze všech států Evropy,“ potvrzují Štěpán i Augustin.

Vůbec nejvíce ale účastníky údajně ohromilo velkolepé zahájení festivalu. „Během úvodního ceremoniálu se nám draly slzy do očí,“ vzpomíná Štěpán. Zahájení proběhlo na stadionu s kapacitou devět tisíc diváků a program trval přes dvě hodiny. Jeho součástí byla hudební vystoupení největších ruských hvězd a velkolepá světelná show doprovázená filozofickými úvahami o osudu světa a národů, které pronášela umělou inteligencí vygenerovaná moderátorka.

Silné emoce přitom zažívali i další mládežníci. Dokládá to video ze zahájení festivalu, sdílené příslušníky slovenského prokremelského motorkářského hnutí Brat za Brata.

Přednáška Dmitrije Medvěděva v rámci Světového festivalu mládeže Zdroj: fest2024.com

Oba Češi se shodují, že západní země by tak velkorysé setkání nikdy nezorganizovaly, protože by se jim to finančně nevyplatilo. „Rusko z pořádání takových akcí až na nějaký dobrý dojem tolik nemá, ale zemi to muselo stát obrovské peníze – všechny ty letenky, hotely a organizace,“ zamýšlí se Augustin. Podle ruské databáze veřejných smluv vyšla jenom „organizace pobytu“ zahraničních delegátů na festivalu na necelých 132 milionů rublů, v přepočtu 33 milionů korun.

Slzy v očích mladých Čechů ovšem nevyvolala jen úvodní show na stadionu, ale i závěrečný projev Vladimira Putina, který po návratu domů přeložili do češtiny a text zveřejnili v dubnovém čísle měsíčníku Naše naděje. Štěpán je totiž šéfredaktorem těchto novin, publikovaných ve spolupráci s KSČM a koalicí Stačilo v nákladu 25 tisíc kusů měsíčně. Provoz měsíčníku je podle Štěpána hrazen z finančních darů autorů článků, dobrovolníků, čtenářů a politických stran, které jsou uvedeny na zadní straně měsíčníku (KSČM, SD-SN, pozn. red.).

Podle vyjádření Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CHH) je znepokojivé, že se akcí jako Světový festival mládeže aktivně účastní čeští občané, kteří následně šíří proruskou propagandu, čímž vědomě napomáhají ruskému vlivovému působení. „Vyloučit pak nelze ani to, že se takoví jedinci dostávají na těchto akcích do kontaktu s oficiálními představiteli ruského státu, potenciálně i s pracovníky cizích zpravodajských služeb, což samozřejmě lze hodnotit jako významné riziko pro český stát.“ 

Pravda o Rusku od plzeňského zastupitele

S podobným, ne-li větším vzrušením popisuje Světový festival mládeže ve svém blogu i Štěpánův a Augustinův kamarád Jakub Ziebapětadvacetiletý nestranický politik a městský zastupitel za SPD v Plzni, jinak student státní univerzity ve Volgogradu a od minulého roku také bloger známý v proruských kruzích. „Byla tam naprosto vynikající atmosféra a bylo super potkat se s mladými lidmi ze všech koutů světa. Každý si tam našel to ‚své‘ – gastronomii, hudbu, tance, diskuze, IT technologie, sport či diplomacii. Program byl různorodý a účastníci šli tam, kam chtěli,“ sdělil redakci investigace.cz své dojmy.

Do Ruska se Zieba přestěhoval v roce 2021, kdy začal studovat obor turistiky na Volgogradské státní univerzitě – roli zastupitele plní i přes nevoli svých kolegů v zastupitelstvu od té doby na dálku. Začátkem minulého roku mladý politik spustil videoblog na YouTube a TikToku. Jeho první video se zaměřilo na ruské obchody s potravinami a na YouTube získalo téměř 150 tisíc zhlédnutí. Na kanálu má bloger více než 13 tisíc odběratelů a celkově přes 1,1 milionu zhlédnutí. Na platformě Telegram jeho stránku sleduje přes dva tisíce lidí, podobně je na tom i jeho facebooková stránka. Cílem jeho angažovanosti je poskytování „pravdy“ o Rusku a Rusech.

O ruskou historii a politiku se student zajímá již delší dobu – v roce 2020 začal sbírat památkové předměty související s osobností Josifa Stalina a plánuje otevřít vlastní Stalinovo muzeum ve Volgogradu. „Západní země často líčí Stalina jako krvavého tyrana a zapomínají na jeho celosvětové zásluhy. Je důležité pochopit, jakou roli tento muž v dějinách vývoje společnosti sehrál a z jakého důvodu jednal tím či oním způsobem. Proto jsme se rozhodli založit muzeum, které by ukazovalo objektivní a spolehlivé informace o jedné z nejvýznamnějších postav minulého století,“ řekl Zieba ruskému serveru Politrus. 

Za dobu, co studuje ve Volgogradu, poskytl několik desítek rozhovorů dalším prokremelským médiím v Rusku i zahraničí. Ve svých komentářích pro ruskou analytickou platformu Politrus hovoří o cenzuře a nesvobodě v Evropě. „V Česku není možné pořádat akce na počest Sovětského svazu. V médiích je naprosté ticho. Místo toho čeští politici hovoří o nutnosti silné podpory Ukrajiny a o tom, že Rusko je nyní údajně agresorem a nebezpečím pro všechny. Je to děsivé,“ napsal ve svém posledním sloupku věnovaném oslavám konce druhé světové války v Česku. Ve stejném článku zmínil i mírový průvod organizovaný Richardem Štěpánem. „Vzdát hold Rudé armádě přišlo zhruba 500 lidí. Je úžasné, že existují mladí lidé, kteří nepodléhají protiruské a protisovětské propagandě,“ dodal.

Projev Richarda Štěpána během „Mírového průvodu“ na den osvobození 9.května v Českých Budějovicích Zdroj: KSČM

Mladý politik loni vstoupil do expertní rady ruského vlasteneckého hnutí „Russkaja mečta“ („Ruský sen“), zastřešeného tamní politickou organizací Izborský klub. Ten sdružuje konzervativnější část Putinových stoupenců. Samotné hnutí podporuje sociálně významné iniciativy. „Jednou z mých hlavních motivací vstupu do klubu je upevnění přátelství mezi českým a ruským národem, obnova vzájemné a především aktivní spolupráce. Jsem si jistý, že to je možné, nehledě na ohavné rusofobní a trapné kroky české vlády. Rusko je otevřeno ke spolupráci, rovné diskuzi a budování světlé budoucnosti, každý den se o tom přesvědčuji,“ popsal Zieba cíle svého členství v Ruské mečtě.

Ve Volgogradu plánuje Zieba otevřít vlastní muzeum věnované J. Stalinovi Zdroj: YouTube, Jakub Zieba

Ve zprávě, kterou přednesl během loňského kulatého stolu s názvem „Ruský sen – pohled národů“, dospěl Zieba k závěru, že Češi ze své podstaty nejsou rusofobové a k antiruským postojům jsou postrkováni západní propagandou. „Češi jsou pasivní, a proto se nechají lehce zmanipulovat,“ konstatoval.

Svou nejbližší budoucnost vidí Zieba zatím v Rusku. V roce 2023 se totiž oženil se zaměstnankyní Volgogradské státní univerzity. „Ve studiu budu určitě pokračovat v Rusku – na své domovské univerzitě. Dříve jsem chtěl pokračovat ve studiu historie, ale nyní zvažuji politologii, PR nebo filologii. Protože jsem rodilý mluvčí češtiny, mohl bych získat práci jako vysokoškolský pedagog,“ líčí.

„Praha jako okultní centrum světového židovství“

Tři mladé Čechy – Ziebu, Augustina i Štěpána – spojuje kromě lásky k ruskému světu také další koníček: zájem o ruskou konspirační teorii zvanou Koncepce sociální bezpečnosti (KSB), v některých zdrojích Koncepce obecné bezpečnosti (KOB).

Teorie vychází ze souboru textů psaných na začátku devadesátých let skupinou anonymních autorů s přezdívkou „Vnitřní prediktor SSSR“. Tvůrci byli údajně požádáni o vypracování analýzy minulosti a budoucnosti ruského regionu. V ruských médiích se zastáncům jejich myšlenek přezdívá „pohanští stalinisté“ – teorie obdivuje Stalinův styl vlády a obsahuje prvky pseudovědy, esoteriky a deep state (v překladu „stát ve státě“). Podle této teorie svět ovládá takzvaný „globální prediktor“ neboli skupina lidí disponujících tajnými znalostmi o řízení světa a skrytě ovládajících politiku všech států. 

Stoupenci Koncepce sociální bezpečnosti jsou oproti tomu přesvědčení, že centrum moci se má nacházet v Rusku. Ke změně globální situace údajně stačí použít tajné znalosti, jež měl k dispozici už Josif Stalin a které jsou obsaženy v dílech KSB. V roce 2013 byla „Mrtvá kniha“, jeden z klíčových textů, zařazena ruským soudem na seznam extremistické literatury. Důvodem byl antisemitský obsah – podle zastánců KSB se totiž na celosvětovém spiknutí podílejí pod vedením „globálního prediktora“ Židé.

„Vážený pane Valeriji Viktoroviči, jmenuji se Jakub Zieba a pocházím z České republiky. Chtěl bych získat vaši predikci ohledně budoucnosti Česka. Mnoho lidí se zajímá o možný vývoj událostí. Má vůbec smysl věnovat se politice? Jsem členem české vlastenecké strany SPD. Jak vidíte budoucnost našeho státu a naší strany?“

Valerij Viktorovič Pjakin, jeden z čelních teoretiků KSB Zdroj: YouTube, Zakázané vzdělání

Těmito slovy požádal na jaře roku 2018 Jakub Zieba, tehdy kandidát do plzeňského městského zastupitelstva, o výklad budoucnosti na diskuzním fóru ruského Fondu konceptuálních technologií. „Valerij Viktoroviči“, na něhož se Zieba obrátil, je ve skutečnosti Valerij Pjakin, šéf Fondu a zároveň jeden z čelních představitelů hnutí Koncepce sociální bezpečnosti.

Analytik V. Pjakin přináší řadu zajímavých tezí a teorií o fungování politiky, traktování dění a podobně. S KSB jsem seznámen v hrubých obrysech, četl jsem snad jen knihy o sociologii a část Stalinových spisů,“ popsal investigaci.cz Zieba míru své obeznámenosti s teorií KSB a dodal, že každý musí samostatně analyzovat informace a vyhodnocovat jejich pravdivost. 

​​Jasné odpovědi na otázku ohledně postavení Česka získali tuzemští fanoušci KSB loni během velkého online rozhovoru Valerije Pjakina s majitelem českého vydavatelství Zakázané vzdělání, které publikovalo jeho knihy přeložené do češtiny. „Praha je okultním centrem světového židovství, a proto jsou zde otázky řízení na povrchu a Češi se tolik zajímají o KSB,“ prohlásil Pjakin v průběhu rozhovoru.

Vůči antisemitskému obsahu některých děl KSB se ale distancuje účastník festivalu mládeže Richard Štěpán. „I když je dílo prošpikováno zdroji, u některých dohadů mi to přišlo spíše jako ukvapený závěr. To se týká právě marxismu a Marxe jako Žida, což koncepce odsuzuje. Etnické nálepkování je pro mne jako komunistu absolutně nepřijatelné,“ vyjádřil se k dotazu redakce ohledně nacionalistických rysů teorie a dodal, že není odborníkem na KSB. „Je pravda, že je tam mnoho věcí, se kterými nesouhlasím, které si osobně ‚filtruji‘, protože nakonec bez této schopnosti by člověk nemohl přečíst jinou knihu než tu, kterou napsal on sám. Pokulhávajícím přirovnáním by mohlo být, že je to, jako když čtete Tolstého a nevěříte v Boha – ta literatura není nehodnotná.“

Naopak Štěpánův kamarád Martin Augustin, spolutvůrce YouTube kanálu věnovaného seberozvoji a KSB, není jenom pasivním čtenářem Pjakinových myšlenek. Ve svých příspěvcích na Facebooku se vážně zamýšlí o možnostech šíření filozofie KSB v rámci celé společnosti. „Dostal jsem se ke KSB přes globální politiku (osobní doporučení na Pjakina), a to jen díky tomu, že jsem se dal k SPD,“ popisuje bloger, který se věnuje studiu KSB nejméně od roku 2018, a ve svém textu dodává, že jedním ze způsobu šíření KSB do budoucna by mohla být „příprava kádrů pro různé pozice, jak ve státní sféře, tak i soukromé. Jistě se bude hodit i seznámení s místními buňkami politických stran, s novináři a tak.“  

Redakce investigace.cz oslovila i Martina Augustina s prosbou o komentář k návštěvě Ruska a zájmu o KSB, žádnou odpověď však do uzávěrky neobdržela.

Nebezpečí zneužití Kremlem

Růstu popularity teorie KSB v česko-slovenském prostředí napomáhá i fakt, že Pjakinovy přednášky jsou opatřené českými titulky. Tomu se dlouhodobě věnuje již výše zmíněná Yveta Rychtaříková, která Štěpánovi a Augustinovi zprostředkovala cestu do Ruska. Překlady přednášek pravidelně zveřejňuje ve svém telegramovém kanálu Proud národní hrdosti a také na stránkách na sociální síti VKontaktě. Mezi jejími přáteli na ruské sociální síti je i Petr Michalů – jedná se o dalšího přesvědčeného stalinistu a prokremelského blogera, jenž se přestěhoval do Ruska a o němž psal portál investigace.cz minulý rok. I ten pravidelně sdílí na své stránce Pjakinovy přednášky a předpovědi.

Konspirace o skupině lidí řídících svět díky tajným znalostem si v posledních deseti letech získala své podporovatele jak v Česku, tak na Slovensku. Web Leva-Net, obsahující kompletní díla KSB přeložená do češtiny a slovenštiny, navštěvuje dle analytického nástroje Similarweb 53 tisíc unikátních uživatelů měsíčně. Většinu návštěvníků – více než 60 % – tvoří čeští a slovenští uživatelé. 

Koncepce sociální bezpečnosti proto neunikla ani hledáčku Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. „Fenoménu KSB a vektorům šíření spřízněného obsahu se věnujeme,“ potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Podle poznatků Centra se však jedná o komunitu, jejíž působení z dlouhodobého hlediska stagnuje. „Politické subjekty, které jsou s KSB ideologicky propojené, se výrazněji nemanifestují a příznivci KSB nemají tendence k vytváření organizovaných struktur prosazujících cíle kolidující se zákony či bezpečnostními zájmy České republiky,“ sdělila mluvčí. Dodala však, že potenciální rizikovost je možné přisuzovat jednotlivcům, kteří mohou být tipováni a následně využíváni ze strany cizí moci.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto fest2024 | Zdroj investigace.cz

Štítky investigace.cz, Jakub Zieba, Richard Štěpán, Martin Augustin, Rusko, podpora ruska, ruská propaganda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Beitler

Co to má být, to je snad předvolební kampaň komunistů

Čtvrtek, 30. května 2024, 07:19Odpovědět

„Zaplatili nám čtyřhvězdičkový hotel a letenky!“ Jak si Kreml získává stoupence mezi mladými Čechy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.