Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

DIAMO zahájí v pondělí propouštěcí pohovory, výpověď dostane 341 lidí

Státní podnik DIAMO Stráž po Ralskem na Českolipsku zahájí v pondělí 3. června propouštěcí pohovory se zaměstnanci, výpověď by mělo dostat 341 lidí, to je zhruba deset procent zaměstnanců. Propouštění je součástí reorganizace, kterou státní podnik zahájil na počátku letošního roku, cílem změn je snížení nákladů a zefektivnění činnosti podniku, uvedla v tiskové zprávě mluvčí podniku Lenka Rychtaříková.

„Státní podnik DIAMO působí na území celé České republiky, činnost zajišťuje prostřednictvím sedmi odštěpných závodů, a tedy sedmi managementů. Činnosti závodů se ale s postupem sanací a rekultivací významně přibližují, což nás přivedlo k rozhodnutí sloučit některé činnosti, a tedy i odštěpné závody, zracionalizovat agendy a více sladit postupy při zahlazování následků hornické činnosti či našich rozvojových aktivitách," uvedl k důvodům reorganizace ředitel Státního podniku DIAMO Ludvík Kašpar.

Státní podnik zruší do konce srpna pět samostatných závodů. Od 1. září tak bude podle Kašpara fungovat nový odštěpný závod Příbram, který vznikne sloučením závodů PKÚ Chlumec, SUL Příbram a GEAM Dolní Rožínka. Ke stejnému datu budou sloučeny závody ODRA Ostrava a DARKOV Karviná do nového odštěpného závodu Karviná. Uvedené změny budou mít podle ředitele dopad i na počty zaměstnanců, propouštění se dotkne i závodu ve Stráži pod Ralskem.

„Ke snížení počtu zaměstnanců dojde v celém podniku, neboť z dlouhodobého hlediska není možné udržovat pracovní pozice, které dnes díky reorganizaci podniku a sjednocování procesů zvládneme zajišťovat v menším personálním obsazení. Ke konci srpna bez náhrady zanikne 529 pracovních míst napříč stávajícími odštěpnými závody. Propouštění se týká 341 zaměstnanců, se kterými bude rozvázán pracovní poměr z organizačních důvodů dohodou, případně výpovědí, zbylá zrušená pracovní místa jsou neobsazená," dodal Kašpar.

Úřad práce je podle ředitelky liberecké krajské pobočky Kateřiny Sadílkové připraven propouštěným pracovníkům pomoci při hledání nového uplatnění. „S vedením společnosti je úřad práce v průběžném kontaktu, máme nachystanou celou paletu nástrojů. Plánujeme zřídit mobilní pracoviště přímo v areálu firmy a lidi podpoříme ještě před jejich odchodem z Diama. Sbíráme informace o jejich dovednostech a profesním zaměření, čemu se chtějí dále věnovat, poskytujeme jim poradenství a budeme nabízet jak rekvalifikace, tak kurzy prostřednictví e-shopu www.jsemvkurzu.cz," uvedla.

Na trhu práce v Libereckém kraji je podle Sadílkové o pracovníky tohoto typu zájem. „Velká poptávka je po řidičích nebo pracovnících ve strojírenství, čili z tohoto pohledu je velká šance, že lidé z Diama uplatnění najdou. A my jim v tom pomůžeme," dodala. Na konci dubna bylo na Českolipsku bez práce 2762 lidí, s nezaměstnaností 3,8 procenta na tom byl okres v Libereckém kraji nejlépe. V nabídce měly úřady přes 1100 volných míst. Květnové údaje zatím k dispozici nejsou.

DIAMO

DIAMO je státní organizací, která se specializuje na zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v České republice. Zaměřuje se i na ochranu ložisek a využití strategických surovin a další využití těžebních odpadů. Podnik má sedm odštěpných závodů ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku, Příbrami, Dolní Rožínce na Žďársku, Ostravě, Karviné a Chlumci na Ústecku. Podnik zaměstnává zhruba 3450 lidí, podle výroční zprávy překročil v roce 2022 obrat šest miliard korun, osobní náklady přesáhly 2,5 miliardy. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DIAMO

Štítky ČR, zaměstnanost, ekologie, firmy, diamo, práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DIAMO zahájí v pondělí propouštěcí pohovory, výpověď dostane 341 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.