Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Česká Lípa otevřela v Dubici nové koupaliště za 300 milionů

Nové koupaliště bezmála za 300 milionů korun v pátek slavnostně otevřeli v České Lípě. Nákladný projekt v sousedství přírodní nádrže v Dubici financovalo město ze svého, bez dotací. V areálu, který pojme 855 lidí, je velký bazén a dětské brouzdaliště, vodní atrakce a tobogan. Sezonu zahájí v sobotu dnem otevřených dveří. Koupaliště je největším projektem v novodobé historii města, radnice ho připravovala pět let, řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

„Město hospodaří dobře, za posledních pět let jsme prostavěli 1,175 miliardy korun a na účtě má Česká Lípa téměř stejnou částku, s jakou jsme začínali, takže můžeme stavět, můžeme se rozvíjet. My jsme za tři roky ušetřili téměř 300 milionů korun, každoročně kolem sto milionů. Je to tím, že jsme nezvyšovali provozní výdaje, snažíme se s penězi hospodařit účelně," doplnila Volfová. I díky tomu mohlo město za 200 milionů zrekonstruovat divadlo, chystá rekonstrukci památkově chráněného Kounicova domu, připravuje stavbu nové knihovny.

Česká Lípa je s 37 tisíci obyvateli třetím největším městem Libereckého kraje. Plánů na koupaliště bylo ve městě za posledních 30 let několik. Původně radnice zvažovala výstavbu v Dubici, předchozí vedení města v čele s ČSSD ale připravilo stavbu koupaliště vedle Sportareálu v centru. Projekt zhruba za 108 milionů korun byl kvůli umístění terčem kritiky. Nové vedení města v čele s ANO se rozhodlo od záměru upustit a vrátit se k plánům v Dubici. Stavba začala loni v březnu.

Bazén s atrakcemi postavilo sdružení firem Metrostav DIZ a CL-Evans vedle zatopeného lomu v českolipské části Dubice, v němž je kvůli přemnoženým sinicím už léta koupání zakázané. Vodu se tam nedaří vyčistit. Koupaliště nepoužívá vodu z Dubice, bazény jsou zásobovány vodou z vlastního vrtu. Kvůli umístění v záplavové zóně museli stavbaři celý prostor zvednout zhruba o metr nad původní úroveň. Už loni o Vánocích si při velké vodě mohli podle Volfové ověřit, že to stačí a bazény jsou před povodní v bezpečí.

Projekt zpracovala společnost Centroprojekt Group, která v minulosti spolupracovala na koupalištích a akvaparcích v Pasohlávkách, Hradci Králové, ale také na Slovensku v Popradu nebo v chorvatské Poreči. Do budoucna chce radnice doplnit stání pro karavany, v plánu je také solární elektrárna, která zároveň zastíní parkoviště. Celodenní pobyt na koupališti přijde v sezoně dospělé na 150 korun, studenty a seniory na 110 korun a děti do 110 centimetrů a postižené na 50 korun. V nabídce je zvýhodněné rodinné vstupné a také permanentky.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, stavby, správa, rekreace, koupaliště, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa otevřela v Dubici nové koupaliště za 300 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.