Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Správa KRNAP otevřela turistické cesty uzavřené na jaře kvůli ochraně tetřívka

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) opět zpřístupnila turistické cesty, které na jarní období pravidelně uzavírá kvůli ochraně tetřívka obecného při toku a hnízdění. Národní park o tom informoval na webu. Otevření se netýká zimní cesty mezi Luční boudou a Malým Šišákem přes Stříbrný hřbet, protože jde o cestu zimní. Opatření platilo od 15. března, dočasně bylo uzavřeno 11 turistických cest.

Omezení se týkalo například žluté turistické cesty ve směru ze Zadních Rennerovek na Hanapetrovu Paseku, vedoucí po hranici klidového území v úseku Pod Zadními Rennerovkami až po Liščí cestu, dále také zelené turistické cesty v úseku Vosecká bouda až Labská louka nebo žluté turistické cesty v úseku Kolínská. Většinu sezónně uzavíraných tras lze obejít po sousedních turisticky značených cestách.

Podobné opatření řadu let od 1. dubna do 31. května přijímá i ředitelství polského Karkonoského parku narodowého, přičemž uzavírá dočasně čtyři cesty.

V Krkonoších bylo dopoledne chladné a deštivé. Meteorologové na dnešek pro Krkonoše předpovídají zataženo až oblačno s deštěm, k večeru by mělo srážek ubývat. Nejvyšší denní teploty budou v Krkonoších 14 až 18 stupňů Celsia, nad 1000 metrů nad mořem deset až 14 stupňů.

Podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky a webových kamer byla dnes v poledne na nejvyšší české hoře mlha, okolo šesti stupňů nad nulou a vítr dosahoval přes 40 kilometrů v hodině. Oba úseky kabinové lanovky Sněžku byly v provozu, lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 km/h, vyplynulo z informací na webu lanové dráhy.

Tetřívek obecný patří v ČR ke kriticky ohroženým druhům. Nejvyšší české hory jsou pro něj jednou ze tří posledních oblastí v ČR s relativně početným výskytem. Pro tetřívka jsou dnes typickým prostředím v Krkonoších luční enklávy a holiny uprostřed horských smrčin, vysoko položené otevřené plochy ledovcových karů nebo subalpínské trávníky s roztroušenými porosty kleče, to vše v nadmořské výšce přes 800 metrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KRNAP

Štítky ČR, rezervace, turistika, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa KRNAP otevřela turistické cesty uzavřené na jaře kvůli ochraně tetřívka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.