Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Liberecká knihovna se stane dějištěm Festivalu dětského čtenářství

Liberec se od poloviny tohoto týdne stane dějištěm Festivalu dětského čtenářství. Už po jednadvacáté se koná ve dnech 5. – 7. června a jeho hlavním dějištěm se stane Krajská vědecká knihovna.

V rámci festivalu se mohou návštěvníci těšit na besedy a workshopy s předními českými tvůrci dětských knih, například Oldřiškou Ciprovou, Luciou Magašvári, Františkem Tichým, Renátou Fučíkovou a mnoha dalšími.

Festival je vynikající akce, která láká děti na pestrý program. Je třeba hledat nejrůznější formy, jak děti přivést ke knihám. Pochopitelně nejlepší vzor jsou rodiče, které děti vidí zahloubané do četby knihy. Festival nabízí nejrůznější zábavné cesty k četbě, a v době, kdy jsou děti zvyklé z mobilů a tabletů na rychlé přijímání informací, je právě četba nejen cestou k hlubšímu poznání a prohlubování fantazie a schopnosti soustředění,“ oceňuje festival Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tématem letošního festivalu bude komiks, a tak přijedou představitelé tohoto žánru. Například cenou Muriel ověnčená Štěpánka Jislová, expert na japonskou mangu Tadeáš Jojko či tvůrci Rackomixu Lukáš Urbánek a Milada Rezková. V odpoledních hodinách jsou pro návštěvníky připravena divadelní představení Divadla jednoho Edy, Literatour s Chrochtíkem a Kvikalkou, výtvarné dílny či Mraveniště knih pro rodiče a pedagogy. K vidění budou také výstavy, mangy Kočíčí rytíř tchajwanského ilustrátora Jie Jü-tchunga či výstava předního ilustrátora J. Fixla nazvaná „S radostí“.

Po celou dobu konání festivalu bude možné si především od menších vydavatelů koupit také různé dětské knihy.

Liberecká knihovna je od počátků festivalu členem Sdružení pro Veletrhy dětské knihy a významnou měrou přispívá k jeho přípravě a realizaci. V rámci svých aktivit se knihovna systematicky věnuje rozvoji čtenářské gramotnosti, těší nás proto, že můžeme participací na projektu na toto úsilí navázat,” doplňuje Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.

Program v rámci festivalu bude také v Oblastní galerii, kde připravují výtvarné workshopy, v Kině Varšava a Naivním divadle děti zhlédnou scénická čtení. Kavárna Pošta ožije výtvarnými dílnami. Tvořit se bude k festivalové knize Bublinárium, v dílnách se děti potkají i s knižními hrdiny – Pepíkem Střechou či Cílkem a Lídou.

Ohodnoť článek

Foto KVKLI

Štítky knihovna, kniha, festival, Festival dětského čtenářství, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká knihovna se stane dějištěm Festivalu dětského čtenářství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.