Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Sklář stvořil křišťálovou cenu pro nevidomé soutěžící. Symbolizuje pomoc

Tři kilogramy vážící skleněnou ruku s blyštivou psí tlapkou, od skláře Lukáše Červeného z Floriánovy hutě v Častolovicích, si o víkendu odveze z Liberce nejúspěšnější soutěžící Mistrovství republiky vodicích psů. Unikátní ceny z hutního skla, vyráběné výhradně pro tento šampionát, pak dostanou také další dva v pořadí.

Skleněné trofeje vymyslel a také vyrobil častolovický sklář za několik hodin. S tím, jak mají vypadat, si však lámal hlavu několik týdnů.

Mistrovství ČR vodicích psů - Memoriál Simony Karlovcové
9. června od 9.00 do 16.00 hodin
náměstí Dr. E. Beneše v Liberci

8. ročník závodu, ve kterém předvedou své dovednosti nevidomí a jejich čtyřnozí pomocníci z celé ČR.
Doprovodný program: hudba Rachotband z Jedličkova ústavu, Vláďa Málek a Ivan Paisert jr., nevidomí zpěváci Radek Žalud a Blanka Janečková.
Ukázky psí fyzioterapie, canisterapie, dogdancing, canicross, jízda na tandemovém kole, průchod labyrintem poslepu, skleněné tvoření a další.

Asi měsíc přemýšlel nad tím, co vytvořím. Všechno je vytvořeno z jednoho typu skla a barveno barevnými střepy. Vnitřní jádro má tzv. opálové sklo, což je bílé sklo. Dále je uvnitř použitá barva šampaň a slída, která se leskne a třpytí,“ popisuje Lukáš Červený.

Trofej pro držitele třetího a druhého místa připomíná kapku, která je z jedné strany seříznutá a na ní je připevněná psí tlapka v tmavším odstínu. První cena je ruka, která má v dlani otisknutou psí tlapku.

Ruka symbolizuje podávanou pomocnou ruku, ať už toho člověka, který psa cvičí, tak i toho psa, který podá tomu člověku pomocnou tlapku. Kapka značí, že ve všem je kapka naděje,“ vysvětluje sklář.

Při tvorbě se také zamýšlel nad tím, že cena je určena nevidomým lidem. „Vzal jsem to v potaz a myslím, že tvarem jsem docílil, že i oni to ocení,“ poznamenal Červený, pro kterého byla tvorbě těchto trofejí první podobnou zkušeností. Pro soutěž je vytvořil zadarmo. „Takováto věc mi dává smysl, tak proč bych si neudělal čas a dal si s tvorbou práci,“ podotýká sklář z Českolipska.  

Lukáš Červený z Floriánovy hutě v Častolovicích se připojil k dalším kolegům, kteří pro Mistrovství ČR nevidomých tvořili trofeje ze skla už v předešlých letech. Prvním byl sklář Zdeněk Kunc, následně další z trofejí udělali ve sklářské škole v Kamenickém Šenově a vloni pro vítěze vyrobil cenu Jiří Pačinek.

Jsme moc rádi za spojení s Křišťálovým údolím. V rámci letošního doprovodného programu bude součástí i stan Crystal Valley, kde bude i tvůrce letošních trofejí a děti si budou moci něco vytvořit,“ láká za pořadatele Marcela Vaňková ze spolku Život jde dál.

Mistrovství ČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové se uskuteční v neděli 9. června od 9 hodin na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci.  

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová, Lucie Fürstová

Štítky sklo, trofej, nevidomý, soutěž, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklář stvořil křišťálovou cenu pro nevidomé soutěžící. Symbolizuje pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.